Dev otomobil üreticisi Daimler AG ve alt kuruluşu Mercedes Benz ABD, tıpkı Volkswagen gibi emisyon hilesi yaptıkları için ABD’de yargılanıyorlardı. Davanın ve emisyon hilesi suçlamalarının düşmesi için Daimler ABD hükümeti ve Kaliforniya eyaletine 1,5 milyar dolar ceza ödemeyi kabul etti.

ABD Adalet Bakanlığı, Çevre Koruma Ajansı ve Kaliforniya eyalet savcılığı ofisinden yapılan açıklamada Daimler’in yazılımsal bazı müdahalelerle modellerinin emisyon salınım değerini düşük göstermek suretiyle çevreyi koruma kanunlarını ihlal ettiği belirtildi. ABD’de satışı gerçekleştirilen 250 bin kadar dizel motorlu arabanın normal seviyeden daha fazla emisyon gazı salgıladığı, bu arabaların halen daha yollarda olduğunun altı çizildi.

Emisyon salınımı fazla olan arabalar tamir edilecek

Anlaşmaya göre Daimler hem 1,5 milyar dolarlık para cezası ödeyecek, hem de olması gerekenden fazla şekilde çevreyi kirleten arabaları tamir edecek.

İlk başlarda tıpkı Volkswagen gibi Daimler de satılan arabaları müşterilerden geri alma teklifini reddetmişti. Bunun sonucunda VW tam 2.8 milyar dolar ceza ödemek zorunda kalmıştı. Şu sıralar benzer bir şekilde Fiat Chrysler cephesinde de emisyon salınımıyla ilgili hile yapılıp yapılmadığına dair bir soruşturma yürütülüyor.

İşin ilginç tarafı Daimler henüz arabalardaki bu fazladan emisyon gazı salınımını nasıl bertaraf edeceğini açıklamış değil. Motor veya egzoz tertibatının komple değişmesi mi gerekecek? Yoksa yazılımsal birkaç müdahalede mi bulunulacak? Araçlarda performans kaybı yaşanırsa bunun sorumlusu kim olacak? Tüm bunlar cevabı merak edilen sorular…

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version