Dünyanın en büyük otomobil üreticilerinin dahi zaman zaman geri çağırma kararı aldıklarına şahit oluyoruz. Genellikle iyi sıkılmayan bir civata, bağlantısı zaman içerisinde gevşeyen bir hortum veya hava yastıkları bu geri çağırmaların gerekçesi olarak gösteriliyor.

Son olarak ise Fiat Chrysler Automobiles veya kısa adıyla FCA, neredeyse 1 milyona yakın aracı etkileyen çok kritik bir hatadan ötürü geri çağırma kararı aldığını duyurdu. Buna göre ABD’de satılan 925 bin 239 adet FCA çatısı altındaki markalara ait arabaların en kısa sürede yetkili teknik servislerden randevu alması gerekiyor.

Resmi açıklamaya göre arabaların direksiyonlarında bulunan hava yastıklarının yenileriyle değiştirilmesi gerekiyor. Bu zamana kadar bu hatadan kaynaklı tam 14 yaralanmalı kaza FCA’ya rapor edilmiş durumda.

Hangi modeller listede?

İtalyan – Amerikan ortaklığındaki otomobil devinin geri çağırma kararı kapsamında listelediği arabalar ise şu şekilde: 2007-2011 Dodge Nitro SUV, 2008-2010 Chrysler Town & Country ve Dodge Grand Caravan minivan modelleri.

Geri çağırma kararı almadan önce FCA kurum içinde yürüttüğü soruşturmayla bahsi geçen arabaların zaman içerisinde gevşeyip düşebilen bir klips kullandığını fark etmiş. Bu basit ama önemli hata nedeniyle arabalar kaza anında hava yastığı açmayabiliyor. Haliyle bu da yaralanmalara yol açabildiği için kritik düzeyde bir sorun.

Fiat Chrysler’in açıklamasına göre etkilenen hava yastıkları yalnızca sürücü tarafında, direksiyonda bulunan yastıklar. Arka koltuk veya ön yolcu koltuğunda Takata’dan tedarik edilen hava yastıkları kullanılmadığı için herhangi bir sorun yok.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version