Fosil yakıtlı otomobiller üreten Fiat Chrysler Auto (FCA) grubu, modern elektrikli araç modelleri geliştirerek sektörde köklü yeniliklerin fitilini ateşleyen Tesla’yı borsada solladı. Her ikisi de ABD borsası Wall Street’te işlem gören şirketlerden Fiat Chrysler’in hisseleri geçtiğimiz 12 ayda yüzde 114.37 oranında değer kazandı. Son iki yılın toplamında ise FCA kağıtları yüzde 60.61 prim yaptı. Bu rakamlar ise Tesla’da sırasıyla yüzde 63.21 ve 38.15’te kaldı.

Sonuçlar şaşkınlığa yol açtı

Elektrikle çalışan otonom araçlar üreten Tesla’nın benzinli ve dizel modelleriyle tanınan FCA’dan daha az prim yapması gerçekten ilginç. Neticede elektrikli ve sürücüsüz otomobiller geleceğin teknolojisi olarak değerlendirildiği için fosil yakıtlı araç üreticisi FCA’dan daha çok talep görmesi beklenirdi. Ancak realite, beklentilerden daha farklı çıktı ve Tesla Wall Street’te FCA’nın gerisinde kaldı.

12 ve 24 aylık prim değerleri

Şirket 12 aylık 24 aylık
Fiat Chrysler (FCAU) 114.37% 60.61%
Tesla (TSLA) 63.21 38.15

Bilindiği üzere FCA ailesi bünyesinde Maserati, Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Jeep ve Lancia gibi köklü markaları barındırıyor. Bu marka araçların satışından elde edilen yıllık gelir 132 milyar doları buluyor. Hal böyle olunca da FCA, her ne kadar sıradışı teknolojiler geliştiriyor olsa da yeni bir şirket olan Tesla’dan daha fazla değer kazanabiliyor. Öte yandan FCA’nın ürün gamında kamyonet ve minibüs gibi modeller yer alırken Tesla yalnızca spor otomobil üretiyor. Bu da aradaki değer farkına yol açan bir diğer etken.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version