Geride bıraktığımız 2018 yılı ABD’li otomobil grubu Fiat Chrysler Automobiles (FCA) için gayet kârlı geçti. Sene içerisinde 2.24 milyon adet otomobil satışı gerçekleştiren grup geçen seneye kıyasla yüzde 8.5’lik bir artış yakalamayı başardı. Bahsi geçen bu artışta en büyük rolü ise FCA’nın ABD otomobil pazarının yüzde 13’ünü elinde tutmasını sağlayan Jeep ve Ram marka araçlar oynadı. Yine geçen seneki verilere baktığımızda bu oranın yüzde 12 olduğunu görebiliyoruz.

Bu arada FCA, Eylül 2018’de Ford’u geride bırakarak en son 11 sene önce elde edilmiş bir başarıyı yeniden tazeledi. Geçen sene Dodge Challenge ise ABD’de rekor kırarak 66 bin 716 adet sattı.

Elde edilen kâr personelle paylaşılıyor

Satışlarda yaşanan gözle görülür artış şirketin kasasına giren para miktarını da arttırıyor elbette. Hal böyle olunca FCA da ABD’de çalışan ve UAW sendikası tarafından temsil edilen çalışanlarına 6 bin dolarlık bir ikramiye verme kararı aldığını duyurdu.

Bahsi geçen ikramiyeyi yaklaşık 44 bin çalışan alacak. Kıyaslamak gerekirse son olarak Daimler‘in Almanya’daki işçi kadrosuna 4 bin 596 € (Yaklaşık 5 bin 640 dolar) ikramiye verdiğini hatırlatabiliriz.

30 bin kişiye istihdam sağlıyor

Otomotiv sektörü ABD’de gerçek bir istihdam kaynağı. Sektörün en büyük oyuncularından FCA, 2009 yılından bu yana ülke genelinde 10 milyar dolardan fazla yatırım yaparak yaklaşık 30 bin kişiden oluşan yeni istihdam oluşturmakla kalmayıp elde edilen toplam kârı cömert bir şekilde personel kadrosuyla paylaşmayı sürdürüyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version