Geçtiğimiz hafta otomotiv sektörünün iki dev oyuncusu FCA ve Renault’un güçlerini birleştirip yola tek bir firma çatısı altında devam etmek üzerine istişarelerde bulunduğu haberi gündeme bomba gibi düşmüştü. Hatta öyle ki iki şirketin müzakerelerde bir sonraki aşamaya geçtikleri dahi konuşuluyordu. Ancak bugün FCA grubundan yapılan basın açıklamasıyla birlikte Renault’a götürülen birleşme teklifinin geri çekildiği öğrenildi.

Wall Street Journal ve Bloomberg’te yer alan habere göre Fiat Chrysler birleşme için Renault’a tam 35 milyar dolar ödeme yapmateklifinde bulunmuştu. Ancak Renault’un yönetim kurulu üyelerinin birleşip birleşmeme üzerine bir türlü karara varamaması, projenin suya düşmesine neden oldu.

Fransız hükümeti ayak bağı oldu

Birleşme planının bozulmasının bir diğer gerekçesi ise Fransız hükümeti. Renault hisselerinin yüzde 15’ini elinde bulunduran Fransa, firmanın mevcut ittifak ortağı Nissan’ı ikna etmek için ek süre istedi. Bunun üzerine yönetim kurulu, Fransız hükümetinin oyunu açıklaması için istediği bu talebi kabul etti.

Nissan ittifakı hiç istemedi

Bu arada WSJ’nin haberinde Nissan’ın Renault’un yönetim kurulundaki iki üyesinin FCA ile birleşmeye en başından beri ayak dirediği bilgisi yer aldı. Buna göre yönetim kurulunun geri kalan diğer tüm üyeleri, FCA ile işbirliğine sıcak bakıyordu.

Öte yandan Fransız hükümetinin birleşme ile kurulacak yeni şirkette daha fazla imtiyaz talep etmesi, işçilerin iş garantisini sorgulaması ve Renault hissedarları lehine iyileştirilmiş şartları sorgulaması da birleşmenin gerçekleşmemesinde pay sahibi oldu.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version