Son birkaç yıldır sektörün önde gelen otomobil üreticileri, sattıkları araç başına elde ettikleri kâr oranını arttırmak için çeşitli stratejiler geliştirmeye devam ediyor.

Örneğin Nissan, Kuzey Amerika’da ürettiği araç adedini yüzde 20 oranında azaltmayı planladığını açıkladı. ABD’li otomobil markası Ford ise Avrupa ve Güney Amerika pazarında önemli değişiklikler yapmak için kolları sıvamış durumda.

Görünüşe göre yüksek miktarda araç üretmenin ve yüksek kârlılık oranlarının bir arada olamayacağı gerçeği, artık üreticiler tarafından da anlaşılmış bulunuyor. Nitekim Almanya‘daki Duisburg Üniversitesi‘nde ekonomi profesörü olan Ferdinand Dudenhoffer‘in yaptığı bilimsel araştırma da buna işaret ediyor.

En kârlısı Ferrari

Otomobil üreticilerinin araç başına elde ettiği kârı araştıran Dudenhoffer‘in makalesine göre Ferrari, 2018 yılının ilk 6 ayı için otomotiv endüstrisinin en kârlı markası olmayı başardı. İtalyan süper otomobil üreticisi sattığı her araç başına 69 bin Euro, yani yaklaşık 80 bin dolar kâr ediyor.

Madalyonun diğer tarafına baktığımızda ise Jaguar Land Rover‘in araç başına sadece 927 dolar kâr ettiği bilgisi karşımıza çıkıyor.

Almanlarda durum nasıl?

Almanya menşeli lüks otomobil üreticileri cephesinde ise durum Porsche lehine gözüküyor. Mercedes Benz, BMW ve Audi‘den iki kat daha fazla kâr eden Stuttgart menşeli Porsche, sattığı araç başına 19 bin 715 dolar kâr ediyor. Diğer üç markada bu miktar ortalama 10 bin 500 dolar olarak belirtiliyor.

Dudenhoffer’in araştırması, her bir Maserati‘nin şirket kasasına 5 bin 800 dolar kâr ettirdiğini de ortaya çıkardı.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version