Kamu bankaları geçtiğimiz Cumartesi günü yaptıkları basın açıklamasıyla artık aralarında Toyota, Hyundai ve Renault’un da bulunduğu 6 otomobil markasından yapılan sıfır otomobil satın alımları için taşıt kredisi vermeyeceklerini açıkladılar. Bunun sebebi markaların düşen faiz oranlarını fırsat bilip fiyatlarda haksız artırıma gitmiş olmaları.

Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank tarafından yayınlanan ortak açıklama sunulan yeni taşıt kredisi paketleri sayesinde kurumsal ve bireysel müşterilerin düşük faiz avantajından faydalanabildikleri belirtildi. Ancak fiyatlarda artış yapmalarından ötürü sıfır veya ikinci el Honda, Hyundai, Fiat, Ford, Renault ve Toyota satın alacak müşterilerin kredi başvuruları kabul edilmeyecek.

Bunun gerekçesi ise daha önce de belirttiğimiz üzere müşterileri haksız fiyat artışlarına karşı korumak. Sıfır otomobile olan talebin artmasını ve faizlerin düşmesini fırsat bilen çoğu marka sıfır otomobil fiyatlarına haksız zam yaptı. Bu da vatandaşların mağduriyetine yol açtı.

Faizler yüzde 0.49’a geriledi

Haziran ayının ilk günlerinden bu yana Türk halkının sıfır otomobillere olan talebi inanılmaz derecede arttı. COVID-19 salgını nedeniyle insanların toplu taşıma araçlarına binmekten kaçınması, yine salgın nedeniyle otomobil fabrikalarının kapanması ve üretimin aksaması talep patlamasına yol açtı. Buna rağmen arz sınırlı kalmaya devam edince sıfır ve dolaylı olarak ikinci el otomobil fiyatları çok yükseldi.

Kamu bankaları da bu satın almaları yüzde 0.49’luk düşük faizli kredilerle destekledi. Üstelik toplam geri ödeme süresi 12 ay daha uzatıldı.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version