Amerikan otomobil devi Ford, Tesla’nın yarı otonom sürüş asistanı Autopilot yazılımına alternatif olarak geliştirdiği Active Drive Assist yani Aktif Sürüş Asistanı’nın fiyatını açıkladı. Otobanda eller serbest bir şekilde seyahat edebilmeyi mümkün kılan ve uzun yolda şeridi ortalamayı kendi başına başaran bu sistem, Mustang Mach-E ve 2021 F-150 kamyonet modellerinde opsiyon olarak sunulacak.

Dişli rakiplerle boy ölçüşecek

Aktif Sürüş Asistanı’nın rakipleri ise hiç de yabana atılacak gibi değil. Tesla Autopilot’un yanı sıra GM bünyesindeki Cadillac’ın Super Cruise yazılımları gayet başarılı iş çıkarıyor. Ford ise bu noktada daha çok kullanıcı dostu arayüzüyle öne çıkmayı amaçlıyor.

İlk kez bu yılın başlarında duyurusu yapılan Aktif Sürüş Asistanı, Ford’un mevcut sürüş asistanı yazılımı üzerine inşa edilmiş. Sürücüleri ellerini serbest bırakmaya cesaretlendiren donanım bu esnada sürücünün gözlerini kontrol edebiliyor.

Çoğu rakip sistemde iki eli belli bir açıda direksiyonun üzerinde tutmak zorunlu. Ford bu yöntem yerine göz hareketlerini takip etme yolunu tercih etmiş.

Direksiyonun arkasına konumlandırılan kamera, sürücünün yola bakıp bakmadığını sürekli kontrol ediyor. 2021 F-150 ve Mustang Mach-E elektrikli crossover modellerinde opsiyonel olarak sunulacak donanımın ilk yılında 100 binden fazla araçta yer alması hedefleniyor.

Aktif Sürüş Asistanı’nın F-150 için fiyatı 1,595 dolar olarak belirlenmiş. Mustang Mach-E’de ise bu rakam 3 bin 200 dolara kadar çıkabiliyor. Ancak bu paketin içine 360 derece kamera, ısıtmalı ön koltuklar ve direksiyon donanımları da dahil.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version