Türkiye’de hayli yüksek olan “yerli malı” ve bilhassa “yerli otomobil” hassasiyeti bizdeki gibi ABD’de var. Her yıl olduğu gibi bu sene de ABD’nin yerli parça kullanım oranı en yüksek otomobilleri kamuoyuyla paylaşıldı. 2020 yılının en çok Amerikan malı kullanılan ABD üretimi modelinin Ford Ranger olduğu ortaya çıktı.

Buna göre Ranger modelinde kullanılan parçaların yüzde 70’i ABD veya Kanada’da üretilmiş. Kamyonet modelinin hemen peşinde ise GM tarafından üretilen Camaro geliyor. Otomatik şanzımanlı Camaro parçalarının yüzde 66’sı yerli üretilmiş.

GM modelleri hep zirveye oynuyor

Listenin devamına baktığımız zaman GM modellerinin hep en üst sıralarda yer aldığını görüyoruz. Mesela yüzde 64 yerlilik oranıyla Corvette karşımıza çıkıyor. Benzinli Colorado kamyonet modeli de aynı şekilde, yüzde 64 oranında yerli. Keza GMC Canyon da. Bu arabaların hepsi üçüncü sırayı paylaşıyor.

Dördüncü sırada ise yüzde 69 yerlilik oranıyla Jeep Cherokee Latitude sürekli dört çeker modeli mevcut. Daha yüksek yerlilik oranına rağmen bu arabanın dördüncü sırada yer almasının sebebi, genel merkezinin ABD dışında olması.

Japonlar listenin en sonunda

Ford Explorer 3.0 litrelik modelinin yerlilik oranı yüzde 55. Cadillac CT4 ve CT5, Tesla Model S ve Model Y ile beraber listenin devamında yer alıyor. Ford Mustang 5.0 litre ve 2.3 litrelik modelleri de yüzde 51 yerlilik oranına sahip.

Listenin en sonunda, yerlilik oranı en az olan modellerin başını ise Toyota ve Lexus’lar çekiyor. Öyle ki bazı modellerin yerlilik oranı yüzde sıfır seviyesinde.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version