Çinli otomobil üreticisi Geely, aynı zamanda Volvo markasının da yeni sahibi. Malezyalı Proton’un da hisselerinin önemli bir miktarını elinde bulunduran dev şirket, şimdilerde Mercedes-Benz markasının ana şirketi olan Daimler’den hisse almanın peşinde. Çin Devlet Televizyonu’nun haberini kaynak gösteren Hong Konglu The Standard gazetesi, Geely’nin Daimler’in yüzde 3 ila 5’lik hissesi için talepte bulunduğunu haberleştirdi.

Yüzde 3-5’lik bir hisse ilk bakışta az gibi gözükebilir, ancak söz konusu Daimler şirketi olduğunda bu hissenin karşılığı yaklaşık 4 milyar Euro’ya tekabül ediyor. Eğer anlaşma gerçekleşirse Geely Mercedes-Benz’in sahibi Daimler’in en büyük üçüncü hissedarı da olacak.

Geçtiğimiz ay Geely’nin teklifi reddedilmişti

Geely’nin Daimler’den hisse almak için yaptığı girişimlere phek de yabancı değiliz aslında. Kasım ayında Beijing’de buluşan şirket yöneticileri fiyatta anlaşamamış, Geely’nin yüzde 5’lik hisse satın alma talebi reddedilmişti. Geely’nin sözcüleri açıklama yapmaktan kaçınırken Daimler sözcüsü şirketlerinin halihazırdaki paydaş yapısından memnun kaldıklarını dile getirmişti. Uzun vadede yeni yatırımcıları hoş görüyle karşılayacaklarını da belirterek elbette.

Hepsi elektrikli otomobiller için

Peki Çinli Geely neden Daimler’le bu kadar ilgileniyor? Uzmanlara göre bu sorunun cevabı, elektrikli otomobil teknolojisi. Çin’de giderek artan hava kirliliğini ve dış ülkelere karşı petrol bağımlılığını azalmak isteyen hükümet, Daimler’in elektrikli batarya teknolojisinden faydalanmanın peşinde.

Daimler her ne kadar Geely’yi hissedar olarak kabul etmese de, halihazırda Çin’in en büyük elektrikli araç üreticisi BYD ile ortak bir girişime sahip.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version