Güney Kore’nin en büyük otomotiv firmaları arasında yer alan Hyundai ve Kia, Çin pazarında en büyük rakipleri olan yerli Geely’nin arkasına düştüler. Yeni yıla bu kötü haberle giren Hyundai ve Kia markalarının durumu tersine çevirmek için ne gibi aksiyonlar alacakları ise merak konusu oldu.

Otomobil sektörüne ait son rakamlara bakıldığında Geely’nin geçen yıl Şubat ayından bu yana satışlarını yükselttiği, o esnada Hyundai ve Kia’nın gerilediği görülüyor. Bu düşüşe sebep olarak ise Güney Koreli firmaların Çin’de yaşadığı diplomatik sorunlara ek olarak ABD menşeli THAAD füze sisteminin Güney Kore’de inşa edilmesi gösteriliyor. Normalde otomobil sektörüyle hiç alakası olmayan bu gelişmeler, Çinli müşterilerin Hyundai ve Kia’ya cephe almasına yol açmış gibi gözüküyor.

Koreli firmalar eski günlerini arıyor

Oysa çok değil, 2014’ün ortalarında her iki Koreli firma Geely’nin tam altı katı araba satmayı başarmıştı. Dünyanın en büyük otomobil pazarı olarak gösterilen Çin’de bu kadar güçlü olan Koreli üreticiler fiyat yükselterek de ciddi bir hata yaptılar. Öyle ki Çinli rakiplerinin en az iki katı pahalıya araba satıyorlardı.

2017 yılının Ocak ve Kasım ayları arasında Geely toplam 1.08 milyon adet araç sattı. SAIC GM ve SAIC Volkswagen gibi şirket evliliklerini hesaba katmazsak, bu rakamlar Geely’yi en büyük otomobil şirketi pozisyonuna taşıyor.

Öte yandan yılın ilk 11 ayında Hyundai ve Kia markaları toplamda 970 bin araç satabildi. Yüzdelik olarak ise geçen yıla kıyasla yüzde 38’lik ciddi bir düşüş söz konusu. Analistlere göre bunun en büyük sebebi, ABD menşeli THAAD füze sistemini kullanmaya başlayan Güney Kore’nin Çin genelinde boykot edilmesi.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version