Çinli otomobil üreticisi Geely’nin bağlı bulunduğu Geely Holding, halihazırda Volvo Araba Grubu’nun sahibi. Dev holding önemli bir satın almaya imza atarak İsveçli kamyon üreticisi AB Volvo şirketinin ortağı oldu. Ortaklıkla alakalı paylaşılan rakamlar gerçekten devasa, öyle ki Cevian Capital firmasının sahip olduğu AB Volvo’nun yüzde 8.2’lik hissesine 3,3 milyar dolar değer biçilmiş.

20 yıl önce Volvo’dan ayrılmıştı

Volvo Araba Grubu ile AB Volvo firmaları yaklaşık 20 yıl önce yollarını ayırmıştı. Halihazırda araba üreten Volvo’nun sahibi olan Geely, kamyon üreticisi AB Volvo’yu satın alarak iki markayı birleştireceği yönündeki iddiaları yalanladı. Çarşamba günü bir basın açıklamasıyla ortaklığı duyuran Geely CEO’su Li Shufu “Volvo Araba Grubu’nun bize verdiği tecrübeye dayanarak köklü İskandinav tarihi ve kültürünün bir yansıması olarak pazarında lider olan, yenilikçi teknolojiler geliştiren AB Volvo’ya çok önem veriyoruz” dedi.

Volvo, Çin pazarıyla yakından ilgileniyor

Öte yandan Geely’nin Çin pazarındaki yetenekleri, elektrikli ve otonom araç geliştirme kapasitesi gibi avantajlar AB Volvo’nun pazar payını daha da güçlendirmesine yardımcı olabilir. Üstelik İskandinav AB Volvo ile Çin arasındaki bağ ilk kez kurulmuyor. Çin’in en büyük kamyon üreticilerinden Dongfeng Ticari Araçlar’ın yüzde 45’lik hissesi AB Volvo’nun elinde. Ayrıca şirket, Çin genelinde fabrikalara da sahip.

Geely ve AB Volvo ortaklığa dair net rakam vermekten kaçınsa da Reuters’in hesaplamasına göre söz konusu miktar 3,3 milyar dolar civarında.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version