Otomobil devi General Motors, artan maliyetlere karşı bir önlem olarak Kuzey Amerika bölgesinde çalışan 18 bin beyaz yakalı personeli işten çıkarmaya hazırlanıyor. Aslında bu yapılana tam olarak “işten çıkarma” demek doğru olur mu, emin değiliz. Zira “gönüllü bir şekilde emekli olmaya teşvik etme” ifadesi daha isabetli olabilir.

Neden mi? Çünkü GM sadece 12 yıldan uzun bir süredir şirkette çalışan personele işten ayrılmalarını teklif edecek.

Kâr açıklanmasına rağmen bu karar alındı

Sektörün gündemine bomba gibi düşen bu haber, GM’nin 2018 yılının üçüncü çeyreğinin finansal sonuçlarını açıklarken 2.5 milyar dolar kâr elde ettiğini duyurmasıyla aynı gün ortaya çıktı. Nitekim şirket yaptığı açıklamada her ne kadar iyi performans sergilenmiş olsa da, ekonomi ve GM’nin konumu iyiyken maliyetleri en aza indirmenin nihai hedefleri olduğunu belirtti.

Gerçekten de şu sıralar Amerikalı otomobil üreticileri pek aydınlık günler geçiriyor sayılmazlar. ABD ve Çin’de araç satışları her geçen gün düşerken, çelik ve alüminyum fiyatlarının ABD’nin uyguladığı vergi politikaları sonucu artması da firmaları zora sokuyor.

İşçilere ne teklif edildiği bilinmiyor

Şuan için GM’nin gönüllü emekliliğe teşvik edeceği işçilere ne gibi bir teklif hazırladığı bilinmiyor. Kuzey Amerika bölgesini oluşturan ABD, Kanada ve Meksika ülkelerinde 50 binden fazla maaşlı personeli bulunan GM’nin cazip bir teklif sunması durumunda beyaz yakalı işçilerin emekliye ayrılma kararı vermesi sürpriz olmayacaktır.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version