ABD’li otomobil devi General Motors, direksiyonuyla alakalı potansiyel riskler barındıran büyük boy SUV ve pikap kamyonet modelleri için geri çağırma kararı aldığını duyurdu.

ABD Ulusal Karayolu Trafiği Güvenliği İdaresi (NHTSA) tarafından yayınlanan duyuruda hakkında geri çağırma kararı alınan araç sayısının 1 milyondan biraz fazla olduğu belirtildi. Elektrikli direksiyonun bir anlık dahi olsa manevra sistemine güç aktarırken kısa devre yapabileceği, bunun da ölümcül kazalara yol açabileceği göz önünde bulundurularak bu karar alındı.

Tahmin edebileceğiniz gibi 2,5 ton ağırlığındaki bir Cadillac Escalade‘nin direksiyon sisteminde meydana gelebilecek 1-2 saniyelik güç kaybı, telafisi mümkün olmayan zararlara yol açabilir. Bu sebeple arabaların geri çağrılması artık mecbur hale gelmiş durumda.

En çok Escalade’ler etkilendi

Evet, General Motors‘un üretimini gerçekleştirdiği Cadillac Escalade modeli bahsi geçen geri çağırma kararından en çok etkilenen araçların başında geliyor. NHTSA‘ya göre etkilenen arabalar sadece 2015 yılında üretilenler. Escalade‘nin yanı sıra Chevrolet Suburban ve Tahoe, GMC Yukon ve GMC Sierra 1500 ile Chevrolet Silverado 1500 kamyonet modelleri de listedeki yerini almış durumda.

Ancak bu araçlarda hangi tarihten sonra sorunun meydana geldiği bilinmiyor. Genel toplamda ise NHTSA verilerine göre etkilenen araç sayısı 1 milyon 15 bin 918 adet.

Amerikan kamyonetlerine ne oluyor?

Ford’un F-150 kamyonet modelini kontak sistemindeki bir arızadan dolayı geri çağırma kararı aldığını duyurmasının ardından benzer bir kararın GM tarafından alınması, akıllara “Amerikan kamyonetlerine ne oluyor?” sorusunu getirdi doğrusu.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version