ABD’li otomotiv devi General Motors, yaz aylarına doğru başlatmayı planladığı yeni bir pilot programla araç sahiplerinin arabalarını başkalarına kiralayabilmelerine imkân tanıyacak. Bu sayede GM marka arabası olan kişiler, kullanmadıkları zamanlarda başka insanların arabalarını kullanabilmelerine izin verecek. Elde edilen gelir de GM ile araç sahibi arasında pay edilecek.

Yine GM’ye ait olan Maven isimli araba paylaşım uygulamasıyla birlikte geliştirilen bu program halen daha deneme aşamasında. Ancak yaza doğru tüm GM müşterilerinin kullanımına açılması bekleniyor.

Airbnb’yi örnek aldı

Yurtdışında hayli yaygın olan Airbnb, ev sahiplerinin odalarını veya oturmadıkları dönemde tamamını otel odası gibi kiraya verebilmelerini sağlıyor. Özellikle bu yöntemle ciddi paralar kazanıp ek gelir elde edebilen insanların sayısı hiç de azımsanacak gibi değil.

GM de kendine Airbnb’yi rol model alarak aynı fikri arabalar için uygulamaya karar vermiş durumda. Maven uygulamasını indirip kayıt olan kişiler, saatliği 8 dolar + vergi şeklindeki fiyat tarifesi üzerinden araba kullanmaya başlayabilecekler.

Maven platformu 2016’da tanıtılmıştı

GM, araç paylaşım uygulaması Sidecar‘ı satın alıp Lyft‘e de 500 milyon dolar yatırım yapmasıyla 2016 yılında hayli ses getirmeyi başarmıştı. Sonrasında kendi geliştirdiği Maven uygulamasıyla Uber’e alternatif olarak pazarda boy gösteren GM, restoran ve manav siparişlerini müşterilere ulaştırmak için de Maven’den faydalanıyor.

Öte yandan Daimler grubunun GM’nin yaptığına çok benzer bir başka projesi mevcut.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version