ABD menşeli otomotiv şirketi General Motors, Ohio eyaletine bağlı Lordstown‘daki fabrikasında gerçekleştirdiği operasyonlarda önemli ölçüde küçülmeye gitti.

Buna göre çalışanların neredeyse yarısını oluşturan 1,500 işçi işten çıkarıldı ve vardiyalar da günde 1 adede düşürüldü. Fabrikadaki işçilerin yarısının işten atılmasına gerekçe olarak ise GM modellerine olan rağbetin her geçen gün azalması gösterildi.

Bahsi geçen fabrikada sadece Chevrolet Cruze modeli üretiliyordu. Fakat son dönemde küçük modellerin pek de tutulmaması, otomotiv şirketini operasyonlarına çeki düzen vermek zorunda bırakmış bulunuyor.

GM sözcüsünden açıklama gecikmedi

Konuyla alakalı bir açıklama yapan GM sözcüsü Dayna Hart, fabrikanın açık kalacağının altını ısrarlı bir şekilde çizdi. “Lordstown fabrikası ABD’de küçük araçlar üreten sınırlı sayıdaki fabrikalardan birisi, bizim planımız da bu fabrikayı açık tutmak. GM sedan araç üretiminden vazgeçmeyeceğini ve Cruze modelinin de bunda önemli pay sahibi olduğunu açıklamıştı zaten” diyen Hart, “2018 ve sonrası için kompakt araba pazarını değerlendirdiğimizde pazardaki talebin azalması sonucu tek vardiyalı çalışma sisteminin bizim için daha uygun olduğuna karar verdik” açıklamasında da bulundu.

2014 ila 2017 yılları arasında Cruze satışları yüzde 30 oranında düştü. 2018’in ilk üç ayında ise modelin satışları bir kez daha yüzde 26 azalma kaydetti.

İşçiler mağdur edilmeyecek

İşten çıkarılacağını öğrenen işçilerin Haziran ayına kadar vakitleri var. Bu süre zarfında işçi konseyi ve sendika, işçiler için en ideal anlaşmaya varmak için çalışacak. Keza işçilere diğer GM fabrikalarındaki açık pozisyonlara geçmeleri de teklif edilecek.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version