2014 yılında Chevrolet markasını Türkiye’den çeken General Motors, müşterilerin aklında yer eden “Peki ya yedek parça ihtiyacını nasıl karşılayacağız?” sorusunun cevabını 10 yıl boyunca daha (2024) yedek parça satışını sürdüreceklerini belirterek vermişti. Bu yılın başında ise General Motors, tüm Avrupa birimini dağıtarak kıtayı terk etme kararı aldı.

Opel/Vauxhall markasını bünyesinde barındıran General Motors’un Avrupa’dan çekilmesinin ardından Automotive News Europe’ye düşen bir haber ise GM hayranlarını yeniden heyecanlandırdı. Buna göre şirketin CEO’su Mary Barra, Avrupa’ya yeniden dönebileceklerinin sinyalini verdi. Ancak bir farkla: Geleneksel pazara yönelik araç satıcısı olarak değil, sürücüsüz otomotiv teknolojisi hizmetleri sunarak.

“Hiçbir şey bizi Avrupa’ya geri dönmekten alıkoyamaz”

Otomotiv Gazetecileri Birliği’nin düzenlediği etkinlikte konuşan Barra, “Hiçbir şey bizi Avrupa’ya geri dönmekten alıkoyamaz” açıklamasında bulundu ve “Bu kesinlikle mümkün” dedi.

Hatırlanacağı üzere GM, 2017’nin ilk aylarında zayıf pazarlardan çekilme stratejisi kapsamında kan kaybeden Avrupa birimini Fransız PSA grubuna satmıştı. Alınan bu kararla birlikte asırlık şirket kendini yenileyerek Uber ve Alphabet’in Waymo’su gibi teknolojilerle rekabet etme yolunu seçmiş bulunuyor. Araç paylaşımı, elektrikli araç teknolojileri, sürücüsüz arabalar gibi alanlara yatırım yapan GM’nin hedefi 2018’in ikinci yarısında pazardaki elini güçlendirmek.

Otonom sürüş özelliğine sahip olan Bolt’u geçen ay San Fransisco’da tanıtan şirket, 2019’da ise bu modelin yolculuk paylaşımı uygulamasıyla yollara çıkacağını açıklamıştı. Alphabet ve Uber gibi güçlü rakiplerin yer aldığı bu yeni pazarda GM’in ne kadar başarılı olabileceğini ise zaman gösterecek.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version