Japonya’nın en büyük bankası SoftBank, Güneydoğu Asya bölgesinde hayli aktif olan taksi çağırma uygulaması Grab’a tamı tamına 1.5 milyar dolarlık bir yatırım yapmayı planlıyor. Bu miktar, yapılacağı tahmin edilen yatırım miktarının yaklaşık 3 katına denk geliyor.

Uber ve Lyft benzeri bir uygulama olarak niteleyebileceğimiz Grab, Asya bölgesinin en büyük oyuncularından birisi. SoftBank’ın “Gelecek Fonu” adını verdiği özel bir fon üzerinden uygulamaya 500 milyon dolarlık yatırım yapması gündemdeydi. Ancak bugün elde ettiğimiz bilgiler, planlanan yatırım miktarının çok daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı.

Sadece 6 yıllık bir kuruluş

Aşina olmayanlar için kısaca hatırlatmak gerekirse Grab, kurulalı henüz 6 yıl olan bir firma. Bugüne dek aralarında Toyota‘nın ve Çin’in Uber’i olarak niteleyebileceğimiz Didi Chuxing‘in ve SoftBank’ın da bulunduğu birçok dev firma Grab’a toplamda 6.5 milyar dolar değerinde yatırım yaptı.

Geçtiğimiz Ağustos ayında gerçekleştirilen fon toplama etkinliğinden sonra uygulamanın değeri 11 milyar doları bulmuştu.

Bölgedeki en büyük rakibi Uber’di

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu birçok farklı pazarda aktif olan Uber, Uzakdoğu Asya’da hedeflediği başarıya yerel rakipler yüzünden ulaşamayınca tüm faaliyetlerini Grab’a devredip geri çekilme kararı almıştı. Bu gelişme Grab’ın pazar payını daha da geliştirmesine ve SoftBank gibi dev yatırımcıların kâr etmesine yol açmıştı.

SoftBank‘ın Grab’a yaptığı ilk yatırım 2014 yılında, 250 milyon dolar değerindeydi. O dönemde Uber’le rekabet eden Grab şimdilerde pazarın neredeyse tek sahibi konumuna yükselmiş bulunuyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version