Otomotiv sektörünün son dönemde yükselen trendleri arasında tamamen elektrikle çalışan ve otonom sürüş teknolojisine sahip olan araçların yer aldığı herkesin malumu. Şimdiden aralarında İngiltere’nin de olduğu birçok ülke, 2040 yılına kadar fosil yakıtlı araç satışını tamamen yasaklamak gibi bir hedefi benimsemiş durumdalar.

Ancak ne yazık ki elektrikli araçlar için şarj istasyonları çoğu ülkede benzin istasyonları kadar yaygın değil. Hal böyle olunca müşteriler hem benzinli, hem de elektrikli olan hibrid araçlara daha fazla ilgi gösteriyor. Her geçen gün bu ilginin artıyor oluşu, hibrid araç satışlarının dizelleri sollayacağına dair tahminlere de güç kazandırıyor.

Hibrid modeller, dizel araç satışlarını geride bırakacak

Toyota İrlanda’nın CEO’su Steve Tormey’e göre önümüzdeki iki yıl boyunca hibrid araç satışlarında ciddi bir ivlenme yakalanacak ve 2020 itibariyle hibrid araç satışları dizel satışlarını geçecek. Bu iddiasını rakamlarla destekleyen Tormey, dizel araç satışlarının toplam satışlarda yüzde 65’lik bir bölüm oluşturduğunu söyledi. Tahminine göre ise 2020 itibariyle bu rakam yüzde 20 düşüş gösterecek, ilgi hibrid araçlara kayacak ve hibrid modellerin toplam satışlara göre oranı yüzde 25’e yükselecek.

Elektrikliler hala pastanın küçük bir dilimi

An itibariyle hem benzin/dizel yakıtlı, hem de elektrikli olan hibrid araçların satışı toplam araç satışlarının yüzde 3.6’sını oluşturuyor. Elektrikli arabalar ise yüzde 0.5’lik bir dilimi teşkil ediyor. Fosil yakıt tüketimini sınırlamak isteyen hükümetleri vereceği destekleri de hesaba katarsak, Tormey’in bu tahmininin gerçek çıkmaması için hiçbir sebep kalmıyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version