Hyperion markasını çoğu okuyucumuz muhtemelen daha önce hiç duymamıştır. Hidrojen hücre yakıtı kullanarak motorlarına güç veren XP-1 isimli süper bir otomobil geliştiren şirket, arabanın 0’dan 100 km/s hıza yalnızca 2.2 saniyede çıkabildiğini iddia ediyor. Sizce de bu çok etkileyici bir değer değil mi?

İşin ilginç tarafı şuan için arabaya dair detaylı bilgi elimizde yok. Hyperion hidrojen hücre yakıtlı hiper arabanın yeniden yakıt almadan 1,610 kilometre mesafe kat edebileceğini öne sürüyor. Aerodinamik şekilde tasarlanan kaportası sayesinde yüksek hızlarda dahi çok iyi viraj alabilme yeteneğine kavuşan arabada solar güneş enerjisi panelleri de yer alıyor.

Bu arada bilmeyenler için belirtelim: Hyperion şirket olarak uzay teknolojileri ve enerji depolama çözümleri üzerine de çalışıyor. Otomotiv endüstrisindeki faaliyetlerine ek olarak tabii. XP-1 modeli ise 2022 yılı itibariyle ABD’de üretime girecek.

Enerji sektörünü dönüştürecek

Hidrojen hücre yakıtı her ne kadar ülkemizde hiç kullanılmıyor olsa da, ABD’de bu yakıtı alabileceğiniz birçok istasyon mevcut. Hyperion CEO’su Angelo Kafantaris de XP-1’de kullanılan bu yakıt teknolojisinin enerji sektörünü dönüştereceğini öne sürüyor.

Bunun sebebi hidrojenin dünya üzerindeki en hafif madde olması. Bu araba da hidrojen ile nelerin başarılabileceğini göstererek insanların bu yakıta olan ilgisini arttırmayı başarabilir.

Öte yandan dev üreticilerden Toyota ve Hyundai’nin de sınırlı sayıda pazarda satışa sunduğu bazı modellerinin hidrojen hücre yakıtıyla çalıştığını belirtelim.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version