1,5 milyarı aşkın nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkeleri listesinde Çin’in hemen ardında sıralanan Hindistan, Uber ve Ola gibi taksi çağırma uygulamalarını yakından ilgilendiren yeni bir düzenlemeyi hayata geçirmek üzere. Buna göre 2026’nın Nisan ayına dek ülke genelinde faaliyet gösteren taksi şirketlerinin filolarının en az yüzde 40’ını elektrikli araçlara dönüştürme şartı koşulacak. Bu sayede artan hava kirliliğinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Hedef yüzde 40 oranında elektrikliye geçiş

Her ikisi de Softbank Group tarafından desteklenen Uber ve Ola, önümüzdeki yıl itibariyle filolarının en az yüzde 2.5’unun elektrikli motordan güç alır hale gelmesini sağlaması gerekiyor. 2022’de bu oranın yüzde 5, 2023’te ise yüzde 10’a kadar yükselmesi hedefleniyor. Son olarak 2026’ya gelindiğinde ise elektrikliye geçişin yüzde 40 seviyelerine çıkması şart. Bu hedefler ne kadar gerçekçi, bilinmez.

Aslına bakılırsa Hindistan’ın yerli Uber alternatifi Ola daha önce de elektrikli araçlarla hizmet vermeye çalışmıştı. Fakat yüksek maliyetler ve yetersiz şarj istasyonu altyapısı gibi etkenler, bu araçların istenen başarıyı vermemesine neden olmuştu.

2015 Paris iklim değişikliği anlaşmasının bir sonucu

Fakat görünüşe göre Hindistan hükümeti elektrikli otomobillerin yaygınlaştırılması noktasında hayli kararlı. Petrol bağımlılığını da azaltacağı için tercih edilen bu yol, hava kirliliğinin korkunç seviyelere ulaşmış olduğu Yeni Delhi gibi şehirlerin temizlenmesine yardımcı olacak.

2015’te imzalanan Paris iklim değişikliği anlaşmasında verilen sözlerin tutulacak olması ise cabası.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version