Japon otomobil üreticisi Honda bugün yaptığı basın açıklamasıyla Takata’dan tedarik edilen hava yastığının hatalı şekilde patlaması nedeniyle ABD sınırları içerisinde 17. kişinin öldüğünü teyit etti.

ABD Ulusal Karayolu Trafiği Güvenliği İdaresi (NHTSA) ile ortaklaşa yürütülen soruşturma sonucunda 20 Ağustos tarihinde gerçekleşen ve ölümle sonuçlanan kazanın hava yastığı patlatıcısından kaynaklandığı tespit edildi. Arizona eyaletinin Mesa şehrinde gerçekleşen kaza sonucu infilak eden hava yastığı, 2002 model Honda Civic’i kullanan sürücünün ölümüne yol açmıştı.

Tarihin en büyük geri çağırma kararı alınmıştı

Hatırlanacağı üzere Takata, ABD tarihinin en büyük geri çağırma kararının açıklanmasına yol açmıştı.

Honda başta olmak üzere aralarında Ford, Nissan ve General Motors’un da bulunduğu birçok markaya ait araçlarda kullanılan hava yastıklarının patlayıp açılması için kullanılan amonyum nitrat nadiren de olsa kontrolsüz patlamalara yol açabiliyordu. Bunun sonucunda sürücü ve araç içindeki yolcular metal şarapnel parçalarının vücutlarına yüksek hızla isabet etmesi sonucu yaralanıyor veya ölebiliyorlardı.

Dünya çapında 26 kişiyi öldürdü

2009’dan bu yana ABD’de kullanılan Ford araçlarında iki tane ölümlü kazanın suçlusu Takata’nın tedarik ettiği hava yastıkları olarak tespit edilmişti. Honda’larda ise ölümlü kaza sayısı son vaka ile 17’ye yükseldi. Bunun dışında Takata, dünya genelinde 290 yaralanma ve 26 ölümlü kazanın suçlusu ilan edildi.

Son kazada kullanılan 2002 model Civic, 2011’in Aralık ayından bu yana geri çağırma kararı listesindeydi. Yolcu tarafındaki hava yastığının infilak etmesini sağlayan sistem içinse 2014’te geri çağrılması kararı alınmıştı.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version