Avrupa ve ABD başta olmak üzere gelişmiş birçok ülkede manuel vites kullanım oranı hayli düşük. Ancak ülkemizde şanzıman tamir masrafından ve otomatik vites arabaların daha fazla yakıt tüketeceğinden endişelenen birçok alıcı, tercihini manuel şanzımandan yana kullanıyor.

Fakat Audi, BMW ve Mercedes gibi önde gelen lüks markalara baktığımız zaman otomobil üreticilerinin yavaş yavaş manuel vitesi terk etmeye başladığı çıkarımında bulunabiliriz.

Japon modellerinde müşterilerin tercihi değişiyor

Mesela Toyota’nın GT 86 modelinin otomatik versiyonu manuel olandan daha fazla tutulmuştu. Garip bir şekilde Mazda Miata ise daha çok manuel olarak satıldı.

Şimdilerdeyse bir diğer Japon otomobil üreticisi olan Honda’ya ait veriler tarafımıza ulaştı. Buna göre şirket geçen sene 2017’den daha fazla manuel vitesli araba satışı gerçekleştirdi. Ancak yine de toplama baktığımızda manuel vitesli araçların otomatiklerden daha az tutulduğu çıkarımında bulunabilmek mümkün.

Toplam 45 bin araba satıldı

2018 ila 2017 yılları arasındaki manuel vites tercihindeki artış tam olarak yüzde 30. Bu da Honda’nın 45 bin 601 adet manuel araba sattığı anlamına geliyor. Bu rakamları daha etkileyici kılan ise Honda markasının sattığı toplam araç sayısının yüzde 2.2 oranında düşmüş oluşu.

Ülkemizde Jazz adıyla satılan, yurtdışında ise Fit adıyla bilinen küçük hatchback modelinin yanı sıra çok tutulan sedan Civic’de de manuel vitese rağbet artış durumda. Yüzde 1,8 oranındaki bu artış hiç de azımsanacak gibi değil doğrusu.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version