Japon otomobil üreticisi Honda, İngiltere’nin Swindon şehrindeki fabrikasını 2022’de kapatmayı planladığını duyurdu. Şehrin milletvekili tarafından da teyit edilen bu kararın arkasında İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması sonucu ortaya çıkacak riskler yatıyor.

3 bin 500 çalışanın işi tehlikede

İngiltere’deki Honda fabrikasında halihazırda Civic modeli üretiliyor ve 3 bin 500 kadar işçi çalışıyor. Sky News’te yer alan haberde bu kararın resmî olarak Salı günü duyurulacağı belirtildi.

Bu arada Swindon fabrikası Honda’nın Avrupa Birliği sınırları içerisindeki tek fabrikası. Öte yandan Honda’nın aldığı fabrika kapatma kapatma kararı, Nissan’ın Sunderland‘da yeni bir fabrika kurmaktan son dakikada vazgeçmesinin ardından İngiltere’deki otomotiv sektörüne vurulan bir diğer darbe olarak kayıtlara geçti.

Swindon Milletvekili Justin Tomlinson, resmî Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Bu kararın global trendler doğrultusunda alındığı, Brexit ile bir alakası olmadığı çok açık. Diğer tüm Avrupa ülkelerindeki araç üretimi de 2021’de Japonya ile bağlarını sağlamlaştıracak” değerlendirmesinde bulundu.

Otomotiv sektöründe darboğaz yaşanabilir

Ayrıca Tomlinson’a göre Honda, 2021’den önce hiçbir işçinin işini kaybetmeyeceği sözünü vermiş durumda. Hükümet de bölgede işsizliği yönetmek ve işsizlere yeni istihdam alanları oluşturmak için çalışmalar yürütecek.

Geçen sene İngiltere’de üretilen otomobillerin yarısından çoğu AB üyesi ülkelere ihraç edilmişti. Ancak Avrupa Birliği üyeleri arasındaki gümrüksüz ticaret avantajından faydalanamayacak olan ülkede otomobil üretmek artık çok daha yüksek maliyet ve yönetim giderleri anlamına geliyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version