2018’de hurda teşvik indiriminin yeni hazırlanan torba yasa ile yürürlüğe girmesi planlanıyor. KPMG Türkiye Vergi Şirket Ortağı Emrah Akın, sektöre dair hurda teşviği hakkında değerlendirmede bulundu.

Akın, “2018 için planlanan ÖTV geliri yüzde 8,4 artışla 147,5 milyar TL. Diğer bir anlatımla, 2018’de vergi gelirlerimizin yaklaşık yüzde 22’si ÖTV’den gelecek. ÖTV’nin 23,5 milyar TL’sinin de motorlu taşıt araçları üzerinden gelmesi planlanıyor. Düzenleme yasalaşırsa hurda indirimi/teşviki ilk önce buraya yansıyacak” dedi.

Eski model otomobillerin yakıt ekonomisi bakımından yetersiz olduğunu, Türkiye’nin diğer ülkeler arasında en büyük enerji ve hurda ithalatçısı olduğunu belirten Akın, “Bu açıdan değerlendirdiğimizde, sadece iç otomotiv pazarının büyümesini değil, enerji verimliliği ve hurda ithalatımızın yüksekliğini de sorunlu görüyoruz. Uygulamaya alınacak hurda indirimi/teşvikiyle sadece otomotiv sektörü canlandırılmayacak; aynı zamanda hem önemli bir enerji verimliliği adımı atılacak hem de hurda ve enerji ithalatımız azaltılacak” dedi.

Hurda Teşvik Torba Yasa Tasarısı

  • Sadece otomobiller değil; panelvan, minibüs, kamyon, kamyonet ve otobüsleri de kapsıyor. Ancak mevcut haliyle yeni düzenleme özellikle ‘binek otomobil’ piyasasını etkileyecek.
  • 16 yaş ve üstü araçlar hurda kapsamına alınacak.
  • Teşvikten 31 Aralık 2019’a kadar yararlanılabilecek. 2019’dan sonra uygulama yürürlükten kalkacak.
  • Aracını hurdaya çıkararak tescil kaydını sildirenler, yeni otomobil alırken tahakkuk eden ÖTV’yi 10 bin TL’ye kadar eksik ödeyecekler. Bakanlar kurulu bu oranı araçların niteliklerine göre farklılaştırabilecek.
  • Teşvikten yararlanabilmek için aracın hurda kaydını sildirmek yetmiyor. Hurdaya ayrılan aracın yurtdışına ihracı veya bir daha kullanılmamak üzere ayrılması gerekiyor.
  • Hurdaya ayrılan veya ihraç edilen araçla aynı cins araç alınması halinde indirim uygulanacak.
  • Otomobillerde ÖTV indirimi yalnızca 1600 cc motor hacmini geçmeyen araçlar için geçerli olacak.
  • Yaklaşık 17 milyon 200 bin araçtan 16 ve üstü olanlar bu teşvikten yararlanmaya aday görünüyor. Mevcut araçların %20’si bu kapsamda yer alıyor.

2003-2004 yıllarında uygulanan hurda indirimi teşvikinde, 20 yaş üzerindeki araçların hurdaya ayrılması karşılığında, 1600cc’ye kadar olan yeni otomobillerde 3 bin 500-4 bin 500 TL’lik ÖTV indirim desteği sağlanmış; bu sayede iç piyasada canlanma olmuştu. Yeni uygulama ile getirilmesi planlanan 10 bin TL’nin son derece yetersiz olduğunu belirtmemiz gerekiyor. ÖTV’nin KDV matrahına girmesi nedeniyle 10 bin TL üzerinden yüzde 18 oranında ek bir KDV avantajı elde edilecek olması da bu durumu değiştirmiyor. ÖTV indirim rakamının 20 bin TL veya üzerine çıkarılması, uygulamadan beklenen faydayı arttıracaktır.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version