Hem bu yılın değerlendirmesini yapması hem de yeni hedeflerini açıklaması için Hyundai Türkiye Assan Genel Müdürü Önder Göker‘in kapısını çaldık.

Hyundai Türkiye’nin Gelecek Hedefleri

– Tüm pazarda bir küçülme beklentisi vardı ve 9 aylık satışlar gösteriyor ki küçük de olsa bir daralma yaşandı. Sizce bu küçülme beklenen seviyenin altında mı kaldı yoksa öngörüler dahilinde miydi? Önümüzdeki yıl nasıl bir tablo oluşur?

Önder Göker: 2017 yılına başlarken tüm sektör yetkilileri pazarın yüzde 10 civarında daralacağını tahmin ediyordu. Çünkü 2016 yılının Kasım ayında artan ÖTV oranları ve sürekli olarak değişkenlik gösteren döviz kurları nedeniyle fiyatlar ister istemez zamlanmış ve bu da tüketicilerin satın alım süreçlerinde mecburi değişiklikler yapmasına neden olmuştu. Fakat yaşanan birçok olumsuz duruma rağmen toplam 617.956 adet satışla, binek ve hafif ticari otomotiv sektöründeki daralma yılın ilk dokuz ayında yüzde 1 olarak belirlendi. Kişisel görüşüm, bu tablo önümüzdeki yıl da 2017’ye benzer bir şekilde devam eder. Pazar tahminim ise 2016 yılına göre yüzde 3 ila 5 arasında bir azalma gerçekleşir.

Pazarda daralma varken Hyundai Türkiye geçtiğimiz yıla kıyasla toplam satışlarını artırma başarısı gösterdi. Yıl sonundaki hedefleriniz nedir?

Ö.G: Hyundai markası olarak biz de daralmaya rağmen ilk dokuz ayda pazar payımızı yüzde 4 artırdık ve 35 binden fazla araç sattık. Önümüzdeki yıllarda da ürün gamımıza gelecek yeni modellerle beraber pazar payımızı sürekli olarak artırmayı hedefliyoruz.

Kısa bir süre önce Motorlu Taşıtlar Vergisi konusunda yeni bir düzenleme yürürlüğe girdi. Bunun sonucunda da pek çok yerde aracınıza şimdi alın daha fazla MTV ödemeyin haberleri yayınlanmaya başladı. Sizce doğru bir söylem mi? Araçları şimdi alırlarda önümüzdeki yıl satışlar olumsuz etkilenmez mi?

Ö.G: Son birkaç yıldır yılın son aylarında tüketiciler üzerinde maalesef böyle bir endişe oluştu. Yıl başından sonra araçların çok fazla zamlanacağı endişesi veya sizin de söylediğiniz gibi yeni MTV oranları sebebiyle birçok kişi önümüzdeki yılın daha zor geçeceğini düşünmeye başladı. Haksız da sayılmazlar çünkü otomotiv sektörünü ilgilendiren ÖTV, KDV veya MTV’deki artış, satışları ne yazık ki olumsuz olarak etkiler. Bu sebeple MTV’deki artış, hem 0 kilometre hem de ikinci el satışlar üzerinde bir azalma yaşatabilir. Ayrıca bu son düzenlemeyle beraber düşük hacimli olan motorlara ilginin artacağını ve segmentler arası geçişlerin yaşanacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Hyundai her zaman tüketici dostu bir marka olarak karşımıza çıkıyor. Öncelikle sağladığı uzun garanti süreleri ile de bunu görmek mümkün. Son dönemde kurlardaki dalgalanmalar ya da vergilerdeki değişiklikler nedeniyle yılbaşından önce satın almak isteyenlere Hyundai özellikle bir kampanya ile sürpriz yapacak mı? Bu yönde güncel bir kampanya düşünceniz var mı?

Ö.G: Sizin de söylediğiniz gibi Hyundai Assan olarak önceliğimiz müşteri memnuniyeti. Gerek satış gerekse satış sonrası tüm hizmetlerimizde bu önceliğimizi uyguluyoruz. Müşteri ne kadar mutlu olursa bir markayla o derece daha sıkı gönül bağı oluşturur. Bu sebeple bizler de Türkiye’de en çok sevilen marka olmak istiyoruz. Bu doğrultuda sadece ÖTV veya MTV değil yıl boyunca müşterilerimize özel sıfır faiz kampanyaları, şimdi al daha sonra öde veya manuel şanzıman fiyatına DCT keyfi gibi özel kampanyalarımız var.

Hyundai Türkiye olarak daha önde üretim rekoru kırmıştınız. Bu yıl 7 ayda kendi ihracat rekorunuzu kırdınız. Önümüzdeki dönemde bizi yeni rekorlar bekliyor mu?

Ö.G: Hyundai Assan sadece iç pazarda değil ihracat konusunda da sürekli bir atılım içinde. Çünkü Avrupa’nın en çok tercih edilen A ve B segmentinin iki başarılı temsilcisini burada üretip 40’tan fazla ülkeye ihraç ediyor. Böylelikle gerek istihdam gerekse döviz girdisi açısından ülke ekonomisine katkıda bulunuyor. Avrupa’daki talepler arttıkça Hyundai Assan olarak bizim ihracat rakamlarımız da kendi rekorunu kırmaya devam edecek. Amacımız kaliteli üretimimizle birçok pazarda etkinliğimizi arttırmak ve ülkemize her alanda katkıda bulunmak.

Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?

Ö.G: Türk otomotiv endüstrisi, ülkemizin birinci sektörü durumunda. Bu sektörde sizler de dahil olmak üzere hepimiz emek sarf ediyor ve daha da başarılı olması adına çalışmalar yapıyoruz. Tüm çalışanlarımızla birlikte ürettiğimiz kaliteli modellerle ülke ekonomisine katkıda bulunduğumuz için son derece gururluyuz.

Kaynak: Otostil

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version