Güney Kore menşeli otomotiv devi Hyundai, aktif olarak faaliyet gösterdiği pazarlardan Vietnam’daki otomobil pazarında liderlik tahtına oturdu. 2020 yılının ilk yarısında şirket kıl payı Toyota’yı geçerek en çok araba satmayı başaran marka haline geldi.

Açıklanan resmî rakamlara göre Hyundai yılın ilk 6 ayında tam 25 bin 358 adet sıfır otomobil satışı gerçekleştirdi. Bu figürler hem Hyundai, hem de Vietnam Otomobil Üreticileri Derneği tarafından açıklandı. Sadece 181 adet otomobil fazla satarak Güney Koreli marka, Japon rakibi Toyota’yı geride bırakmayı başarmış oldu.

Hyundai marka arabalar artık Vietnam’da üretiliyor

Pazar payı açısından incelediğimizde de Hyundai marka arabaların Vietnam otomobil pazarında yüzde 21.3’lük bir dilimi oluşturduğu görülüyor. Geçtiğimiz seneye kıyasla bu yüzde 2.6’lık bir artışın yaşandığı anlamına geliyor.

Öte yandan Hyundai ilk kez Vietnam otomobil pazarında yüzde 20’lik dilimin üstüne çıkmayı da başarmış oldu. Bu önemli kilometre taşına ulaşılmasında 2017 yılında Vietnam’da fabrika kurulup yerli üretime geçilmesinin payı büyük.

2017 yılında Hyundai’nin Vietnam’daki toplam payı yüzde 13.3 idi. 2019 yılında bu oran yüzde 18.7’ye kadar yükseldi. Bugün markanın Güneydoğu Asya ülkesindeki ulaştığı konum kesinlikle rakiplerini kıskandıracak cinsten.

Sıfır otomobile talep yüzde 27 düştü

İşin kötü tarafı COVID-19 salgını nedeniyle Vietnam otomobil pazarı yüzde 27’lik bir daralma yaşadı. Hyundai de bu dönemde yüzde 17’lik bir düşüş kaydetti. Firmanın en büyük rakiplerinde Toyota’nın pazar payı ise 2017’de yüzde 25.5 iken bugün yüzde 21.1’e kadar gerilemiş durumda.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version