Son dönemde otomobil haberleri paylaşan blogları takip ettiyseniz, firmaların çoğunlukla uçan otomobil konseptlerini tanıtmakla meşgul olduğunu mutlaka fark etmişsinizdir. Güney Koreli teknoloji devi ve otomobil markası Hyundai, yeni geliştirdiği ‘yürüyen otomobil‘ konsepti Elevate ile bu gidişata bir dur dedi.

Elevate, sahip olduğu robotik ayak yapısı sayesinde herhangi bir otomobilin aksine zorlu zemin şartlarına kolaylıkla adapte olabiliyor. Pasif süspansiyon sistemiyle dağ, taş demeden ulaşılması zor noktalara erişebilen araç daha çok acil durumlarda kullanılmak için ideal gibi gözüküyor.

Üstün yetenekleriyle şaşırtıyor

Öyle ki Hyundai Elevate‘in robotik ayakları saatte yaklaşık 5 km hızla hareket edebiliyor. Karşısına çıkan 1.5 metrelik duvarı sorunsuz tırmanabilen araç, yerden 1.5 metre yükseğe zıplayabilmek gibi gerçekten şaşırtıcı özelliklere sahip.

Bu özellikleri nedeniyle Elevate’in deprem, sel, heyelan gibi doğal afetlerin yanı sıra savaş alanlarında da kullanılması söz konusu olabilir. Aşağıdaki videoda modelin tüm yeteneklerini görebilmeniz mümkün.

Nitekim Hyundai’nin Başkanı John Suh, Elevate ile ilgili yaptığı açıklamada “Tsunami veya deprem olduğunda mevcut ilk yardım araçları, sağlık personellerini sadece etkilenen alanın kıyısına kadar taşıyabiliyor. Kişiler yolun geri kalanına yaya devam etmek zorunda kalıyor” diyerek Elevate’in personel taşıma kapasitesinden faydalanılarak afetten etkilenen alanın içine kadar girilebileceğine işaret etti.

Şuan için satışa sunulup sunulmayacağı belirsiz olan konsept, çeşitli ülkelerin acil durumlarda devreye sokulan araç filolarındaki yerini almaya aday.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version