Bugüne dek sürücülerin gözlerini yoldan ayırmamalarını sağlayacak birçok akıllı göz takip sistemi, çeşitli otomotiv üreticisi tarafından araba modellerine eklendi. Jaugar Land Rover ve Nissan, daha önce bu teknolojiye modellerinde yer veren markalardan yalnızca ikisi. Şimdiyse Peugeot, yeni geliştirilmiş i-Cockpit isimli kokpit tasarımı sayesinde sürücülerin dikkatlerini dağıtmadan ne kadar uzun süre yola bakabildiğini araştırdı.

Direksiyonun başındayken gözlerin mümkün mertebe yoldan ayrılmasını engelleyecek şekilde sağlayan i-Cockpit tasarımıyla şoförlerin seyahat esnasında yüzde 93 oranında yola bakması sağlandı. İlk olarak 2016 yılında tanıtılan yeni jenerasyon i-Cockpit sisteminde kullanılan küçük direksiyon simidi ve alçaltılan kokpit seviyesi, sürücülerin gözlerini yoldan ayırmamasını mümkün kılıyor.

Akıllı gözlüklerle araştırma yapıldı

i-Cockpit’in sürücülere sağladığı avantajları net olarak ortaya çıkarabilmek için harekete geçen Peugeot, 10 kilometre uzunluğundaki aynı güzergahta Peugeot 3008 SUV ve diğer bazı Peugeot modellerini test ettirdi.

Sürücülerin taktığı Tobii Pro Glasses 2 akıllı gözlük modeli ile her 0.05 saniyede retinanın baktığı yön analiz edildi ve bir sıcaklık haritası oluşturuldu. Yapılan testlerin sonucunda Fransız otomobil üreticisi, SUV olmayan Peugeot modellerinde sürücülerin tüm yolculuk boyunca yüzde 7 oranında gözlerini yoldan ayırdığı sonucuna ulaştı.

Ancak i-Cockpit sistemine sahip Peugeot 3008 SUV ile bu rakam yalnızca yüzde 5 olarak ölçüldü.

Peugeot’un i-Cockpit ile elde ettiği bu veriler, yeni nesil kokpit tasarımın sürücülerin dikkat dağınıklığı yüzünden kaza yapma riskini azalttığını ortaya koydu.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version