Renault ve Nissan arasındaki ittifak COVID-19 salgını yüzünden ciddi darbe aldı. Öyle ki Renault, en büyük hissedarı olan Fransız hükümetinin yardımı olmadan ayakta kalamayacak duruma geldi. Öte yandan şirketin Japon ortağı Nissan da varlığını devam ettirebilmek için çalışan kadrosunun büyük bir kısmını işten çıkarmak zorunda kalacak.

“Evet, Renault tamamen kapanabilir”

Durum o kadar ciddi ki Renault, garantörlüğünü devletin üstleneceği 5 milyar Euro kredi arayışına girmiş bulunuyor. Salgın nedeniyle otomobil üretimi ve satışının bıçak gibi kesilmiş olması, hazırlıksız yakalanan Renault’u iflasın eşiğine sürüklemiş durumda.

Nitekim konuya ilişkin açıklama yapan Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, firmanın ciddi maddi zorluk yaşadığını söyledi. Basın mensuplarına verdiği demeçte Le Maire “Evet, Renault tamamen kapanabilir” dedi.

Nissan 20 bin kişiyi işten çıkaracak

Öte yandan Nissan da toplam iş gücünün yüzde 15’ine denk gelen 20 bin kişiyi işten çıkarmayı planlıyor. Kyodo News’te yer alan habere göre Nissan salgın nedeniyle otomobil satışlarında yaşanan düşüşün etkilerini en aza indirmenin yolunu personel çıkarmakta bulmuş.

Daha çok Avrupa ve gelişmekte olan ülkelerde çalışan personel sayısında azalmaya gidilecek.

Bir süre önce de Japon otomobil üreticisinin 2.8 milyar dolar tasarruf planı doğrultusunda Avrupa’dan çekilip ABD, Çin ve Japonya pazarına yoğunlaşacağı haberleri gündeme gelmişti. Barcelona’daki Nissan fabrikasının kapanıp üretimin Renault fabrikalarında devam ettirilmesi de haberlere konu olmuştu.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version