Ortadoğu’nun en büyük otomotiv üreticileri arasında gösterilen İranlı IKCO (Iran Khodro Company) Fransız Peugeot PSA grubuyla yaptığı lisans anlaşması çerçevesinde iki yeni modeli daha üretim bandına almış bulunuyor.

IKCO bandından inen ilk Peugeot 207 ve Dena Plus modelleri başkent Tahran’da milletvekili Ali Laricani’nin de katıldığı bir törenle halka tanıtıldı.

Dena Plus, Iran Khodro’nun tasarladığı Dena isimli sedan modelin biraz daha geliştirilmiş bir versiyonu. İki adet fazladan hava yastığına sahip olan Dena Plus’u kullanan Ali Laricani yukarıda görülüyor.

Peugeot 207 ise Peugeot 207i modelinin aynısı, ancak sedan versiyonu. Avrupa Birliği tarafından uygulanan ambargo kararının ardından Peugeot 207i üretimi 2011’de sonlandırılmıştı. Ancak bu kararın alınmasına kadar Iran Khodro yılda 15-20 bin adet 207i üretmeyi sürdürüyordu.  Peugeot 206’yla aynı platformu paylaşan 207 de tahtını 2012’de Peugeot 208’e bırakmıştı.

700 milyon Euro bedelinde anlaşma imzalandı

PSA’nın İran’la imzaladığı yeni anlaşmanın bedeli toplam 700 milyon Euro’yu buluyor. Öte yandan Renault da İran’daki yatırımlarına hız kazandırarak senelik araç üretim sayısını 350 bine çıkarmayı hedeflediğini duyurmuştu.

Iran Khodro Automobiles Peugeot (IKAP) firması, yeni Peugeot 2008’leri de üreteceklerini açıkladı. Buna göre bu modelde kullanılacak parçaların yüzde 70’i İranlı üreticilerden karşılanacak. Arabanın kasası da yine İranlı bir firma tarafından üretilecek. İran tarafı da buna karşın senelik araç üretimini 30 bin adetten fazla tutmak zorunda.

Yerlilik oranı yüksek bu modellerin ne kadar dayanıklı olacağı ise tartışma konusu. Çünkü IKCO’nun diğer birçok modeli kalitesiz oldukları için yurtdışında hiç tutulmamıştı.

 

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version