İkinci el otomobil fiyatları, hiç olmadığı kadar yüksek devam ediyor. Sıfır araçlarda pandemi etkisi nedeniyle oluşan üretim sorunları, bunun yanında ülkemizdeki kur dengesizlikleri derken ikinci el fiyatlarında sürekli yukarı doğru yükselen bir grafik oluştu.

1-2 ay değil neredeyse 1 yılı bulacak bir süre için fiyatlar sürekli yükselmeye devam ediyor ve haliyle artık sorulan sorular; “Otomobil fiyatları ne zaman düşecek?” ya da “ bir düşüş görmek mümkün olacak mı?” şeklinde.

Neyse ki bu konuda sevindirici bir gelişme yaşandı. Sorulara net yanıt vermek için yeterli değil ama 2plan İcra Kurulu Başkanı Orhan Ülgür tarafından yapılan değerlendirme açıklaması, yüreklere biraz olsun su serpecek cinsten.

İkinci El Otomobil Fiyatları Ne Zaman Düşecek?

Orhan Ülgür yaptığı açıklamada, gelecek yıldan umutlu olunması gerektiğini ortaya koyuyor. Öyle sanıldığı gibi fiyatlarda bir çakılma olmayacak ama mantık dışı fiyatlar da geride kalmaya başlayacak gibi duruyor.

Yapılan açıklamada yer alan ifadelere bakacak olursak Orhan Ülgür, 2020 yılının pandemi etkisinde bir yıl olduğunu ve pandeminin de doğrudan sıfır araç üretimini etkilediğini hatırlatıyor. Bu durumun tüketici talebinin yavaşlaması ve ertelenmesine neden olacağını belirten yetkili isim, üretimin yeniden normale dönmesiyle beraber dengenin kurulmaya başladığını vurguladı.

Yani yavaş yavaş sıfır araçlarda üretim normale dönüyor. Bu da sıfır araç satışlarının artmasına ve ikinci elde bir düşüş yaşanmasına neden oluyor.

Orhan Ülgür, ikinci el otomobil satışlarında Eylül adında %15’lik bir düşüş olduğunu da hatırlatarak, üretimin normale dönmesiyle beraber sıfır araçlarda arzın artmasının ikinci el satışlarını da değiştirmeye devam edeceğini belirtti. Buna göre sıfır araçlarla ikinci el araçlar arasındaki değerleme oranları normal seviyelere gelecek ve sonuç olarak ikinci el otomobil fiyatları dengelenmeye başlayacak.

Yıl sonundan sonra ikinci el için tam dengelenmenin yaşanacağı ve en azından artışın son bulacağı düşünülüyor ki bu da büyük oranda gerçekleşecek gibi. Sıfır araçların fiyatlarının nasıl değişeceğini bilmek ise çok zor. Sıfır araçların fiyatlarında 3 ana etken var.

  • Kur farkı
  • Pandemi süreci nedeniyle oluşan üretim sorunu
  • Pazardaki değişim ve yeni oyuncular.

Bu etkenlerle beraber sıfır araçlar için de her an değişiklikler olabilir.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version