İkinci el otomobil satışları yavaş yavaş hareketlenmeye başladı. Satışların hareketlenmesi bir derece asıl merak edilen fiyatlardaki değişim. Son dönemde oluşan etkiler, ikinci eller için de fiyatların değişmeye başlamasına neden oldu. Özellikle yarı iletken çip üretiminde ve stoklarında yaşanan krizlerin fiyatları yükseltmesi bekleniyor.

İkinci El Otomobillerde Fiyatlar Nasıl Değişecek?

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Sekreteri Niyazi Berktaş, konu hakkında bir açıklama yaptı. Ünlü isim tarafından yapılan açıklamaya göre çip krizi büyümeye devam ediyor.

Pandemi dönemi nedeniyle araçların üretilememesi sektörde bir açlık ortaya çıkardı. Sektörde ortaya çıkan bu açlık, pandeminin etkisinin azalmasıyla başlayan üretimi hareketlendirdi.

Stok sorunları yaşayan markalar birden üretime yüklenince bu kez de parçalarda stok sorunları yaşanmaya başladı. Başta yarı iletken çiplerde stok sorunları var ve bu durum doğrudan üretimi etkiliyor.

Hatta birçok marka üretime ara vermeye de başladı. En son Ford üretime ara vereceğini açıklamıştı.

İşte üretimlerin bu şekilde duruyor olması, yeniden stok sorunlarının yaşanmasına neden olacak. MASFED Genel Sekreteri Niyazi Berktaş’a göre, bu üretim sorunları yıl sonuna kadar da devam edebilir.

Haliyle yeniden ikinci el otomobillere ilgi gösterilmeye başlayacak. Stok sorunları nedeniyle kullanıcılar ikinci ele yönelince, fiyatlarda da yükselme yaşanabilir. Şu an stabil devam fiyatların ne kadar artabileceği konusunda ise bir veri yok.

Sadece parça sıkıntısından da söz etmemek gerekiyor. Bunun dışında ülkemizdeki döviz kurunun etkisi de var.

Döviz kurunun yükselmesi, zaten stok sorunları yaşanan sıfır araçların fiyatlarının yine yükselmesine neden oldu. Yine anlayabileceğiniz gibi bu durumun ikinci ele de yansıması bekleniyor. Bakalım konu hakkında daha nasıl gelişmeler yaşanacak.  

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version