İngiltere’de satılan sıfır araç sayısı 2011 yılından beri ilk kez düşüş gösterdi. Birleşik Krallık merkezli Araba Üreticileri ve Satıcıları Derneği’nin (SMMT) açıkladığı rakamlara göre yeni araba satışları yüzde 5.6 oranında azaldı. Bu rakamlar ise pazarın 2009’dan beri yaşadığı en büyük düşüş olarak kaydedildi.

Sıfır araç satışları resmen dibe vurdu

2016 yılında toplam 2.69 milyon adet yeni aracın trafiğe çıktığı İngiltere’de bu rakamlar 2017’de 2.54 milyona geriledi. Düşüş sürerken satılan araçların büyük çoğunluğunu yine dizel araçlar oluşturdu. Ancak dizel araçlara olan talepte de ciddi bir düşüş söz konusu. SMMT verilerine göre geçtiğimiz ay dizel araçlara olan talep yüzde 31 oranında azalırken, sene boyunca yaşanan düşüş yüzde 17’ye ulaştı.

Brexit yüzünden otomotiv sektörü zor günler geçiriyor

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı (Brexit) alması, otomotiv sektörü için zor günlerin de başlangıcı oldu. Ekonomide yaşanan belirsizlik, Brexit sürecinin bir türlü sonuçlanmaması, vatandaşların “AB’den çıktıktan sonra ne olacak?” şeklindeki karamsar düşünceleri ve Avrupa kıtası genelinde dizel araçların akıbeti gibi etkenler yaşanan düşüşün sebepleri arasında gösteriliyor.

Bilindiği üzere İngiltere hükümeti benzinli ve dizel otomobil satışlarını 2040 yılına kadar tamamen yasaklamayı planladığını duyurmuştu. Öte yandan akaryakıt fiyatlarının ve vergilerin de yükselmesi hesaba katılınca, yeni otomobil satın almak isteyenler bu isteklerini bir süreliğine daha ertelemeye karar vermiş gibi gözüküyorlar. Bunun neticesinde satış rakamları 2009 yılına geri dönmüş oldu.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version