Gatwick Havalimanı, dünyanın ilk otonom shuttle servis araçlarına ev sahipliği yapabilir. Havalimanı yönetiminin masrafları kısmak, güvenliği artırmak ve operasyonlarını daha verimli hale getirmek için başvurduğu bu yöntemin diğer birçok havalimanı işletmesine de örnek olması bekleniyor.

Mevcut işçiler işten atılmayacak

Büyüklük bakımından İngiltere’nin ikinci en büyük havalimanı olarak gösterilen Gatwick Havalimanı, önümüzdeki yaz aylarından itibaren 6 ay boyunca sürücüsüz otobüsleri test edecek. Halihazırda otobüsleri kullanan işçiler ise havalimanının kuzey ve güney bölgelerindeki terminallerde görevlendirilecekler. Yani herhangi bir işçiyi işten atma durumu söz konusu değil.

Şu aşamada yalnızca shuttle servisleri için test edilmesi planlanan sürücüsüz otobüsler, gelecekte havalimanının birçok alanında görev almaya başlayabilir. Yolcu bagajlarını taşıyan arabalar, çekiciler ve yolcu otobüsleri de gelecekte otonom olabilir.

Heathrow’da kullanılıyor

İngiltere’nin başkenti Londra’daki Heathrow Havalimanı, halihazırda elektrikli ve otonom bir araç filosuna sahip. VIP araç parkı ve Terminal 5 alanları arasında yolcu taşımacılığı yapan arabalardan havalimanı yönetimi gayet memnun. Keza yolcular da aynı fikirde.

Uber benzeri bir servis olabilir

Gatwick Havalimanı’nın baş teknoloji yöneticisi Cathal Corcoran, “Eğer gerçekleştirdiğimiz denemeler başarılı olursa, havalimanında çalışan ekibimize Uber benzeri bir servis sunabiliriz. Böylece bir yere gitmek isteyen çalışanlarımız akıllı telefonları üzerinden araba çağırabilecekler” dedi.

Gatwick Havalimanı yönetimi, test çalışmaları sona erdikten sonra 2021 yılına kadar sürücüsüz otobüslerle alakalı ciddi bir atılım gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version