Mali krizle boğuşan ve bizzat Fransa Maliye Bakanı’nın söylemiyle “iflasın eşiğine gelen” Renault yönetim kurulu üyesi Jean-Dominique Senard, Fransa’nın kuzeyindeki Maubeuge fabrikasının kapanacağı haberlerini yalanladı. Maliyet azaltma programı kapsamında fabrikanın kapanacağına dair söylentilerin ayyuka çıkmasıyla işçiler greve gitmiş ve protesto eylemleri düzenlemeye başlamıştı.

Le Figaro gazetesine verdiği demeçte Senard, “Maubeuge fabrikasını kapatma gibi bir girişimimiz olmadı. Bunu hiçbir zaman söylemediğim gibi, hiçbir zaman fabrikayı kapatmayı düşünmedim bile” dedi.

5 milyar Euro’luk kredi aranıyor

En büyük hissedarlarından olan Fransız devletinin garantörlüğüyle 5 milyar Euro değerinde kredi arayışına başlayan Renault, ülke genelinde küçülmeye giderken zorlanıyor. Bunun sebebi hükümetin fabrika kapatma ve işten çıkarma kararlarına sıcak bakmıyor oluşu.

Neyse ki fabrika çalışanları bir süre daha rahat bir nefes alabilirler. Nitekim Maliye Bakanı Bruno Le Maire de başka bir mülakatta fabrikanın kapanmayacağını teyit etti.

14 bin 600 kişiyi işten çıkaracak

Malum olduğu üzere COVID-19 salgını nedeniyle birçok otomobil üreticisi zorunlu olarak küçülmeye gitmiş durumda. Renault da bu üreticilerin başında geliyor.

Öyle ki Cuma günü çok uluslu şirketten yapılan açıklamada dünya genelinde 14 bin 600 kişinin işten çıkarılacağı, üretim kapasitesininse yarı yarı düşürüleceği belirtildi. Bu sayede ayakta kalmayı planlayan Renault’un Fransa genelinde 4 bin 600 kişinin işine son vereceği de öğrenildi. Böylece Fransa genelinde Renault için çalışan toplam iş gücünün yüzde 10’u işsiz kalacak.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version