İtalyan – Amerikan ortaklığındaki dev otomobil üreticisi Fiat Chrysler Automobiles (FCA) İtalya genelinde sıfır otomobil satışlarının en az yüzde 35 oranında düşeceğini tahmin ediyor. 2020 yılında yaşanacağı öngörülen bu düşüşün en büyük sebebi, tahmin edileceği üzere Koronavirüs salgını sonucu yaşanan kriz.

Hatırlanacağı üzere Koronavirüs salgınından en çok etkilenen ülkelerin başında İtalya geliyordu. Uzun süre boyunca önlem almamakta direnen ülkede salgın bir anda patlayınca hastaneler yetersiz kalmış, özellikle virüse maruz kalan yaşlı insanlar baş döndürücü bir hızda ölmeye başlamıştı.

İtalya krizden çok ağır etkilendi

Fabrikaların kapanması, insanların işsiz kalması ve işi olanların da önünü görememesi gibi sebepler insanların uzun vadeli kredi borçlarına girmekten kaçınmasına yol açtı. Haliyle bu da otomobil satışlarının İtalya’nın da aralarında bulunduğu birçok ülkede düşmesi sonucunu verdi.

Dolayısıyla FCA’nın Avrupa, Ortadoğu ve Afrika operasyonlarının başındaki isim Pietro Gorlier tarafından açıklanan bu en az yüzde 35’lik düşüş beklentisinin gayet makul olduğu söylenebilir.

Satışlar bir ara neredeyse sıfıra indi

Bu arada İtalya’da otomotiv sektörü yılın ilk 6 ayında geçen seneye kıyasla yüzde 50 daralma yaşadı. Mart ve Nisan ayında ise satışlar neredeyse sıfıra indi. O sıra tüm vatandaşların kendini karantinaya almış olması, uygulanan sokağa çıkma yasakları ve bayilerin de dolaylı olarak kapalı kalması yüzünden neredeyse hiç araba satılmamıştı.

Her ne kadar şuanda İtalya da geri kalan hemen her ülke gibi krizin yaralarını sarmaya başlamış olsa da, Gorlier’in açıklamasına göre stokta 450 bin adet araba var.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version