Japonya’nın Hokkaido şehrini vuran ve ciddi zayiata yol açan deprem, Toyota’nın ülkedeki fabrikalarında üretimin geçici bir süreliğine askıya alınmasına sebep oldu. Aslında Toyota’nın fabrikaları depremden doğrudan etkilenmiş değil, ancak otomobil üreticisinin tedarik zinciri şiddetli zelzeleden olumsuz etkilendiği için fabrikalar kapanma noktasına gelmiş bulunuyor.

6.7 şiddetindeki deprem 6 Eylül tarihinde Japonya’yı vurdu. Onlarca insanın öldüğü, yüzlercesinin ise yaralandığı deprem ülkenin birçok bölgesinde elektrik kesintisine de yol açtı. Öyle ki ada ülkesi olan Japonya’nın enerji ihtiyacının yarısını karşılayan tesis otomatik olarak kapandı. Reuters’e göre ise halen daha onlarca insan kayıp.

ABD’ye ihracat yapan fabrikalar kapandı

Toyota Land Cruiser ile birlikte birçok farklı Lexus modelinin üretildiği Kyuhshu ve Tahara‘daki fabrikalarda üretim an itibariyle durmuş bulunuyor. Bu modellerin birçoğu ise ABD’ye ihraç ediliyordu. Neyse ki Toyota sözcüsü fabrika kapatma kararının şirketin Kuzey Amerika bölgesindeki operasyonlarını olumsuz etkilemeyeceğini açıkladı.

Ülke genelinde 18 fabrikası var

Bu arada ülkenin önde gelen otomobil üreticilerinde Toyota’nın Japonya genelinde tam 18 fabrikası bulunuyor. Şirketin sözcüsü Akito Kita, aldıkları üretim hattını durdurma kararının Toyota‘nın yanı sıra Lexus fabrikaları için de geçerli olduğu bilgisini paylaştı. Ancak Toyota’ya yedek parça üreten iki Daihatsu tesisinde üretime devam edilecek.

Bahsi geçen fabrikaları kapatma kararı, Toyota‘nın Japonya’da montajı yapılan Prius gibi hibrid modelleri için geri çağırma duyurusu yapmasını takip eden süreçte alındı.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version