Kanada Başbakanı Justin Trudeau, geçtiğimiz Pazartesi günü yaptığı açıklamada ABD’li otomobil üreticisi General Motors‘un Kanada’daki Oshawa fabrikasını kapatma kararının ardından “Derin hayal kırıklığına uğradığını” belirtti. Hükümet yetkililerinin Pazar günü öğrendiği kapatma kararının ardından işçiler işi bırakarak protestoya gitti. 

GM‘den yapılan açıklamada ise kapatma kararının seri üretim hattında çalışan 2 bin 973 işçiyi etkilediği belirtildi. Zaten GM’nin Kanada’da sağladığı toplam istihdam 8 bin 150 olarak belirtiliyor.

Unifor isimli sendika örgütüne kayıtlı olan işçiler Oshawa fabrikasının önünde protesto eylemi gerçekleştirdi. Gözyaşlarıyla CBC TV’nin kameralarına konuşan bir işçi ise “Bu şirket için ailemle birlikte iki kez taşındım, şimdi ise bana bu yapılıyor” diyerek isyan etti.

Fabrika 1 yıl sonra kepenk kapatacak

Halihazırda Oshawa fabrikasında Cadillac XTS ve Chevy Impala sedan modellerinin üretimi gerçekleştiriliyor. Unifor sendikasının GM ile 2016 yılında imzaladığı 4 yıllık sözleşmeye göre otomotiv üreticisi fabrikayı kapatmadan 1 sene önce sendikaya haber vermek zorunda.

Bu doğrultuda üreticinin önümüzdeki sene Aralık ayında fabrikayı kapatması bekleniyor. 2015 yılında Unifor tarafından yürütülen bir araştırmada ise fabrikayı kapatma kararının 4 bin 100 adet işçiyi doğrudan etkileyeceği, Kanada’nın yurtiçi gayri safi milli hasılasını ise 1.1 milyar Kanada Doları miktarında azaltacağı ortaya çıkarılmıştı.

Neden kapanıyor?

Fabrikanın kapatılmasına gerekçe olarak GM yetkileri azalan satış rakamlarını gerekçe gösteriyor. Kanada hükümeti ise işten çıkarılacak otomotiv sektöründe çalışan personele çeşitli yardımlarda bulunacaklarını açıklamış bulunuyorlar.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version