Pistondan güç alan ve kara üzerinde giden en hızlı araç olma rekorunu elinde bulunduran 1968 model Challenger 2 Streamliner şimdilerde yeni sahibini bekliyor.

İptal edilen iki rekor kırma girişiminin ardından geçirdiği restorasyonla birlikte satışa hazır hale gelen araba, ABD’li ünlü müzayede evi Mecum tarafından açık arttırmayla satılacak. 12 Ağustos 2018 tarihinde Danny Thompson pilotluğunda saatte 720 kilometre hıza çıkan araba için biçilen tahmini değer 900 bin ile 1,5 milyon dolar arasında değişiyor.

Boyu tam 10 metre

Yaklaşık 10 metre uzunluğundaki arabanın geçmişi ise hayli ilginç. Ford GT40 Mark IV Le Mans yarış arabasını geliştiren takımın mühendislik ve finans noktasında yaptığı yardımlar sayesinde Mickey Thompson tarafından geliştirilen araba, dört motorlu Challenger’in bir sonraki versiyonuydu.

İlk Challenger modeli 1960 yılında Bonneville’de gerçekleştirilen test sürüşünde 653 km/s hıza çıkmayı başarmıştı. Fakat bu başarı bir rekor olarak sayılamadı, çünkü araç geri dönüş yolunda parçalarına ayrılmıştı! Kayıtlara geçebilmek için Challenger 2 modeli 1968’de geliştirildi. Ancak Thompson ve eşinin Kaliforniya’da evlerinin önündeyken vahşi bir cinayete kurban gitmelerinin ardından araba sahipsiz kaldı.

Thompson’un oğlu Danny Thompson tam 50 yıl boyunca saklanan arabayı 8 yıl süren restorasyonun ardından müzayede evine teslim etmiş bulunuyor. Toplamda 1,800 beygir güce çıkan aracın yakıtında yüzde 87 oranında nitrometan, yüzde 13 oranında ise metanol bulunuyor. İki adet üç ileri şanzımanın motorlara eşlik ettiği model magnezyumdan imal edilen diferansiyellere ev sahipliği yapıyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version