Otomobil firmaları tarafından yeni tasarlanan modeller ne kadar şık ve lüks olurlarsa olsun, ABD‘de trafiğe çıkacaksa mutlak surette çarpışma testini başarıyla tamamlamak zorunda. Herkesin bildiği ve kabul ettiği bu kural, Volvo’nun prestijli yeni alt markası Polestar için de geçerli elbette.

Şimdilerde Polestar markası, karbon fiberden imal edilen gövdesiyle dikkat çeken Polestar 1 isimli modelinin çarpışma testini başarıyla tamamladığını duyurdu. Aynı zamanda bu, Volvo Otomobil Grubu‘nun karbon fiber ve güçlendirilmiş polimer malzemelerinin kullanıldığı modelinin bir çarpışma durumunda nasıl performans göstereceğinin ilk kez test edilmesi demek.

Çelik gövdeli araçlardan çok daha farklı

Polestar 1’de neden karbon fiber kullanıldığını merak ediyorsanız, bu yeni nesil malzemenin çelik gövdeli araçlara kıyasla çok daha güvenli ve sağlam olduğu cevabını verebiliriz. Nitekim kaza anında çelik şasili bir modelin darbeyi emme ve dağıtma şekliyle karbon fiberinki hayli farklı.

Çelik yapısı itibariyle çarpışma esnasında oluşan enerjiyi katlanarak absorbe etmeye çalışırken bu esnada araç içindeki yolcuların etkilenmesine yol açıyor. Oysa karbon fiber çatlayarak ve ikiye yarılarak bu enerjiyi emen bir ham madde. Bu yüzden Polestar ekibi çarpışma testinin videolarını izleyerek aracın darbeye nasıl tepki verdiğini titizlikle gözlemliyor.

Hemen yukarıda yer alan videodan saatte 56 km hızla giden Polestar 1 modelinin kaza anında nasıl performans sergilediğini görebilirsiniz. Sonuç kesinlikle çelik gövdeli modellere göre başarılı!

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version