Kia’nın gelişmiş IVT şanzımana ev sahipliği yapan yeni K3 kompakt modeli, basın mensuplarının da katılım gösterdiği bir etkinlikte rakiplerine kıyasla ne kadar üstün yakıt tasarrufu sağladığını gösterdi.

Güney Kore’nin başkenti Seul’den Pocheon şehrine uzanan 147 kilometrelik güzergahta K3 modellerini kullanan gazeteciler, modelin düşük yakıt sarfiyatını bizzat gözlemleme imkânını yakaladılar. 7 kilometre boyunca şehir içine de giren otomobiller, 17 inçlik lastik kullanıyor olmalarına rağmen litre başına 17.2 kilometrelik yakıt tasarrufu sağladı. Bu rakam tahmin edilenin de üzerinde, çünkü Kia mühendisleri litre başına 1.41 km’lik bir tasarruf öngörüyordu.

IVT, CVT’nin modifiye edilmiş hali

Kia K3’te kullanılan IVT şanzıman aslında CVT’nin biraz daha gelişmiş sürümü. Arabanın bu kadar tasarruflu olmasında da IVT şanzımanın katkısı çok büyük. Öte yandan IVT’nin CVT’ye nazaran daha hızlı tepki verdiği de biliniyor.

Konfor, ekonomik, akıllı ve spor modlarına ev sahipliği yapan Kia K3’teki tüm modlar yakıt tasarrufunda çok da göze çarpacak bir değişikliğe yol açmamış. 90-100 kilometre hızla yol alan araçlar, güzergahı 2 saat 40 dakikalık süre diliminde başarıyla tamamladı.

120 km/s hızda giderken bile gelişmiş süspansiyon sistemine sahip K3’ün kabin içine ses almaması ise gazetecilerden tam puan aldı.

ABD’de çok sattı

İlk kez 2012 yılında üretilen Kia K3, dünya çapında 2 milyon adetlik satış rakamına ulaşmayı başardı. Özellikle ABD’de çok satan modelden önümüzdeki yıl 300 bin adet satılması hedefleniyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version