Son dönemde Koronavirüs salgını nedeniyle üretime ara vermek zorunda kalan otomobil markaları arasına Kia da katıldı. Güney Kore’nin en büyük ikinci otomobil üreticisi uluslararası pazarda sıfır otomobile olan talebin azalması sonucu ana vatanındaki fabrikalarını kapatma kararı aldı.

Şirketten konuya ilişkin yapılan açıklamada Gwangju şehrindeki fabrikanın 25-29 Mayıs tarihleri arasında kapalı kalacağı belirtildi. Okyanus ötesi otomobil satışlarında yaşanan dramatik düşüşün gerekçe gösterildiği bu karar ise bir ilk değil. Şirket daha önce de 27 Nisan tarihinde aynı fabrikada üretime ara vermiş, sonra tekrar geri açmıştı.

İşçi sendikasıyla anlaşmaya varıldı

Kia Motors sözcüsü “Aktif olduğumuz pazarlarda talebin azalması sonucu Gwangju fabrikasını geçici olarak kapatmak üzere işçi sendikasıyla anlaşmaya varmış bulunuyoruz” dedi.

Bahsi geçen fabrikada bu zamana dek Pride, Soul ve Sportage modelleri üretiliyordu. Bunlardan Pride tamamen dışarıya üretiliyor ve Avrupa, ABD, Çin, Suudi Arabistan gibi ülkelerde satılıyordu. Soul modeli ise çoğunlukla ABD pazarında karşılık bulmuştu. Sportage’in Türkiye’nin de aralarında bulunduğu birçok ülkede sevilerek kullanıldığı biliniyor.

Günde 900 araba üretiliyordu

Şimdilik geçici bir süreliğine kepenk kapatmak zorunda kalan fabrika, normal zamanda 900 araba üretme kapasitesine sahipti.

İşin kötü tarafı, iç pazarda da Kia’nın durumu pek iç açıcı değil. Bir önceki senenin aynı dönemine kıyasla geçen ay otomobil satışlarında yüzde 20’lik bir düşüş söz konusu. Dış pazarda ise bu tablo çok daha vahim: Düşüş tam yüzde 54.9 seviyesinde!

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version