ABD’nin yüz ölçümü bakımından en büyük eyaletleri arasında yer alan Teksas, ülke genelinde kırmızı ışık ihlali yapan arabaları tespit eden kameraların yasaklanmasına karar veren 11. eyalet oldu.

Eyalet senatosu bu değişikliği öneren 1631 numaralı kanun teklifini 23’e 8 oyla geçtiğimiz hafta kabul etti. Ancak teklif hala daha yürürlüğe girmiş değil, çünkü eyalet valisi Greg Abbott’un onayını da alması gerekiyor. Kendisi geçen sene valiliğe aday olduğunda kırmızı ışık kameralarını kaldırma vaadinde bulunduğu için formalite icabı imza atacak, onayının ardından ise kameralar sökülecek.

Sürücülere 75 dolar ceza kesiliyordu

Bir sürücü durmak yerine kırmızı ışıkta karşıdan karşıya geçiyorsa bu kameralar otomatik olarak görüntüyü yakalıyor, sürücünün plakasına kayıtlı ikamet adresine 75 dolar ceza makbuzu gönderiyordu. Yabancı basında yer alan haberlere göre bu kameralar Dallas şehrine sadece bir senede 5.8 milyon dolar gelir kapısı olmuştu. Şimdilerde ise Teksas bu gelirden mahrum kalacak.

Valilerin seçimle belirlendiği ABD’de Teksas valiliğine aday olan Greg Abbott, geçen sene Kasım ayında tekrar seçilmesi durumunda kırmızı ışık kameralarını kaldırmayı vaat etmişti. Bu kameraların arabaların kaza yapma riskini artırdığını iddia eden vali Abbott’a göre ortada anayasal sorunlar da vardı.

10 eyalette daha yasaklı

Halihazırda ABD genelindeki 24 eyalette kırmızı ışık kameralarının kurulumu gerçekleştirilmiş durumda. Ancak bu eyaletlerin 10’unda kameraların kullanımı yasak. Valilik onayının ardından Teksas bu eyaletler arasına katılmış olacak.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version