Hindistan menşeli Tata Motors Ltd bünyesindeki lüks otomobil üreticisi Jaguar Land Rover, Çin’in önde gelen markalarından Jiangling Motors Corp‘a açtığı telif hakkı davasını kazandı. Range Rover Evoque‘un birebir kopyasını satan Jiangling’i haksız bulan bölge mahkemesi, bahsi geçen klon arabanın satış ve pazarlamasının durdurulmasına karar verdi.

Pekin Chaoyang Bölge Mahkemesi tarafından geçtiğimiz Cuma günü yapılan açıklamada 2018 yılında piyasaya sürülen Evoque modelinin Jiangling Motors tarafından kopyalandığı ve Land Wind X7 adıyla pazarda satışa sunulduğu belirtildi.

Land Rover’a tazminat ödenmesine hükmedildi

Müşterilerin kafa karışıklığı yaşamasına yol açan bu durumun önüne geçen mahkeme Land Wind X7 modelinin satış, üretim ve pazarlamasının durdurulmasına karar verdi. Mahkeme sonucunda haklı bulunan Jaguar Land Rover, kopyacı Çinli şirketten tazminat da alacak. 

Birebir kopyasını çıkarmışlar

SUV segmentindeki iki arabanın tasarımı birbirinden ayırt edilemeyecek kadar benzer nitelikte. Öyle ki aracın önünden arkasına kadar her bir detay ve Evoque’a has karakteristik özellikler Land Wind X7’de kopyalanmış durumda.

Öte yandan İngiltere’nin en büyük otomobil üreticisi Jiangling’i 2016 yılında benzer bir hareketinden dolayı mahkemeye vermişti.

Mahkemeye vermeye korkuyorlar

Global otomobil üreticileri Çin menşeli bu tür çakma otomobil markalarını mahkemeye vermekten çekiniyorlar, çünkü Çin mahkemelerine güvenmiyorlar. Yerel üreticilere karşı şanslarının düşük olduğunu düşünen dev markaların bir diğer endişesi de Çin’in yabancı markalara karşı negatif ayrımcılık yapabilme ihtimali.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version