Lojistik sektörü nereye gidiyor? Türkiye ekonomisi 2001 yılında yaşanan ağır kriz sonrasında önemli mesafeler kaydetti. Milli geliri 230 milyar dolarlardan 800 milyar dolara yükseldi. Dış ticaret ise beş kat yükseldi. İhracat 155 milyar dolara yaklaşarak büyümenin lokomotifi oldu.

Lojistik Sektörünün 2023 Hedefleri

2023 hedefleri ise çok daha büyük. 500 milyar dolarlık ihracat, 2 trilyon dolarlık milli gelir hedefi bulunuyor. Türkiye ihracatının dünya ticaretinden aldığı pay 2016’da yüzde 0.89’a çıktı. Hedefimiz 2023’te dünya ticaretinden aldığımız payı yüzde 1.5’a yükseltmek. 2023’te 500 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirip, G-20 ülkeleri içinde ilk 10’da yer almak istiyoruz.

Tabii bu iddialı hedefler için en olmazsa olmazların başında lojistik sektörü geliyor. Ülkede üretilen malların pazarlara ulaşması yaşamsal önemde. Bu anlamda lojistik sektörü stratejik öneme sahip. Ticaretin gelişmesi demek lojistik sektörünün de gelişmesi anlamına geliyor.

Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye, Asya ile Avrupa kıtası arasında bir köprü olurken, Avrupa ve Ortadoğu arasında coğrafi olarak doğal bir hub konumunda. Dünya ticareti ve kendi ticaretimizin gelişme hedeflerine uygun olarak lojistik altyapımızı geliştirebilirsek, Türkiye’nin bölgesinde önemli bir “lojistik üs” olması kaçınılmaz.

Türkiye’de sektör bugün sahip olduğu bin 500 şirket ve 47 bin araçla Avrupa’nın en büyük filosuna sahip. Sektörün Gayri Safi Yurtiçi Hasılası içerisinde payı ise yüzde 12-13 seviyesinde.

Türkiye’nin 2023 yılı hedefi olan 500 milyar dolarlık ihracat hedefine uygun bir ivme sergileyen sektördeki firmaların 2023 yılında 50 milyar dolarlık ciro sağlaması bekleniyor.

Sektörün bu hedeflere ulaşması için lojistik şirketlerinin de yatırım yapması gerekiyor. Sektörün önde gelen birçok firması yeni yatırımlarla büyüme planları yapıyor. Bu planları sadece Türkiye ile sınırlı değil. İhracatın yapıldığı birçok ülkede ofisler açıp, lojistik merkezleri ve depoları kuruyorlar. Sadece Türkiye’nin değil birçok ülkenin mallarını taşıyorlar.

Şirketlerin gelecek hedeflerine bakacak olursak, 2023 yılında dünyanın ilk 10’u arasına girmeye aday şirketler olduğunu söyleyebiliriz.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version