İngiliz butik spor otomobil markası Lotus, model gamını elektrikliye dönüştürme çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Tamamen el işçiliğiyle üretilmesi planlanan yeni Evija modeli ise bu çalışmalar sonucu ortaya çıkan son meyve olarak otomobil duayenlerinin takdirini kazanmayı başardı.

“Eviya” olarak okunmam bu model, otomobil üreticisinin ilk tam elektrikli spor aracı olma özelliğine sahip. Toplam güç çıkışı ise bin 973 beygir gibi muhteşem bir değerde!

0’dan 100 km/s hıza 3 saniyenin altında çıkacağı belirtilen arabanın maksimum hızı ise 321 km/s olarak kayıtlara geçmiş. Geely sahipliğindeki Lotus markasının sahip olduğu son teknolojinin cömertçe kullanıldığı model, tam şarj dolumunun ardından yaklaşık 400 kilometre mesafe kat edebilecek. Ki bu da gayet ideal bir menzil.

Evija modelinde kullanılan 2,000 kW lityum iyon batarya hücreleri aracın tam orta bölmesine konumlandırılmış ve böylelikle mükemmel dengenin elde edilmesi sağlanmış. Williams Advanced Engineering (WAE) işbirliğiyle geliştirilen arabada ileri seviye ateşleme teknolojisi tercih edilmiş.

Var olan çeşitli sürüş modlarını kullanarak (Range, City, Tour, Sport ve Track) menzili daha da arttırmak veya tamamen agresif kullanarak aracın bataryasını daha erken bitirebilmek de mümkün.

Her ne kadar elektrikli olsa da Lotus, bazı geleneksel teknolojileri kullanmaktan Evija’da da vazgeçmemiş. Mesela direksiyon tamamen elektrikli değil, elektro-hidrolik teknolojisine sahip. Bu da daha keyifli bir sürüş deneyimini mümkün kılıyor.

Seri üretimine 2020 itibariyle başlanacağı belirtilen süper otomobilin fiyatı ise 2.15 milyon dolar olarak belirtiliyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version