Mazda için rotary motor teknolojisini geliştiren ve daha sonra şirketin patron koltuğuna oturan Kenichi Yamamoto 95 yaşında hayata veda etti. Yamamoto otomobil dünyasının en etkileyici hikayelerine konu olacak bir ömür geçirdi.

Automotive News sitesinde yer alan bilgilere göre Yamamoto 1922 yılında Japonya’nın Hiroşima şehrinde doğdu. Tokyo Kraliyet Üniversitesi’nden 1944’te mezun olduktan sonra savaş esnasında bir uçak fabrikasında yöneticilik yaptı. Annesinden gelen bir mektubun ardından 1945 Eylül’ünde, Japonya’nın teslim oluşundan 1 ay sonra evine geri döndü. Ancak memleketinde onu korkunç bir manzara beklemekteydi…

Evi yerle bir olmuş, genç kız kardeşi ölmüş, babası ise yoğun radyasyona maruz kalıp hasta olmuştu. Ailesine destek olabilmek için atom bombasından sonra Hiroşima’da ayakta kalmayı başaran firmalardan birisinde, Toyo Kogyo isimli kamyon şirketinde işe başladı. Şanzıman üreten bir fabrika işçisiyken 2 yıl içinde yöneticilik pozisyonuna yükseldi ve daha sonra Mazda markası altında satılacak bir kamyon için motor geliştirme çalışmalarına başladı.

Alman NSU ile işbirliği imzaladı

Toyo Kogyo, bugün bildiğimiz adıyla ise Mazda ilk aracı R360’ı 1960 yılında satışa sundu. Bir sene sonra ise rotary motorlarını kullanan Alman otomobil üreticisi NSU ile işbirliğine gidildi. Yamamoto kendi ekibini kurdu ve 1964 yılında Cosmo Sport isimli, iki koltuklu ve çift rotor motora sahip bir aracı piyasaya sürdü. Yamamoto’nun ileri görüşlülüğü ve rotary motorları tercih edişi, Mazda’nın bugünlere gelişine önemli katkı sağladı.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version