Yakıt tüketimi ve hükümetlerce belirlenen emisyon sınırlamalarıyla alakalı testlerde hile yaparak kamuoyunu yanıltan otomobil üreticileri arasına Japonya menşeli bir marka daha dahil oldu. Nikkei Asian Review gazetesinde yer alan habere göre Mazda‘nın doğru olmayan yakıt tüketimi ve emisyon testi sonuçlarını yayınladığı belirtildi.

Habere göre şüpheli testler, kalite kontrol testleri esnasında seçilen bazı araçlar üzerinde gerçekleştirildi. Daha sonra Mazda bu raporları Japonya’nın Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı‘na iletti. Hükümet henüz Mazda‘yı suçlu ilan etmiş değil, öte yandan Suzuki‘nin de benzer bir hile yöntemine başvurmasından şüphe ediliyor.

Japon otomobil sektörü çalkalanıyor!

Geride bıraktığımız son birkaç yılda Japon otomobil endüstrisi bir dizi üreticinin emisyon ve yakıt tüketimi testlerinde tüketicileri yanıltmasıyla çalkalandı. İlk kez 2016 yılında Mitsubishi ve Suzuki ile başlayan bu furya, otomobil üreticilerinin kendi emisyon ve yakıt tüketimi standartlarının hükümet tarafından denetiminin zorunlu kılınmasıyla sonuçlandı.

Bu denetimler esnasında Nissan ve Subaru‘nun da hem emisyon verileri, hem de yakıt tüketimiyle alakalı yanlış beyanda bulunduğu anlaşıldı. Haziran ayında Subaru bu yanlış rakamlardan etkilenen araçların adedini açıkladı, ancak bu bile CEO’nun erkenden emekli edilmesini engelleyemedi.

Nissan bunu 30 yıldır yapıyor!

Ve geçtiğimiz ay, Nissan da bu testlerde hile yaptığını açıkladı. Her iki şirketin kalifiye olmayan personel kullanarak bu yanlış sonuçların ortaya çıkmasını tetiklediği anlaşıldı. Öyle ki Nissan‘ın bilinçli olarak yaptığı bu hile belki de 30 yıldır devam ediyordu.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version