McLaren markasıyla özdeşleşen F1 modelinin tasarımcısı Gordon Murray, kendi adını verdiği otomobil şirketini bundan 2 sene kadar önce kurmuştu. Şimdilerde ise Gordon Murray Automotive isimli bu şirket ilk modeli T.50’yi resmen tanıtmış durumda. Görünen o ki T.50 sadece saf güç ve performansıyla değil, bugüne dek hiçbir otomobilde eşine rastlamadığımız üstün aerodinamik özellikleriyle potansiyel müşterilerin gönlünü çelmeye çalışacak.

Batman filminden fırlamış gibi!

Öyle ki T.50 modeline arkadan baktığınız zaman Murray’in Batman filmlerinden aşina olduğumuz Batmobile’i gerçek hayata uyarladığını düşünebilirsiniz. Çünkü arka tamponun tam ortasında devasa bir türbin bulunuyor. Fakat bu sanıldığı gibi jet motoru değil, aksine üreticisi tarafından “Aerodinaminin kurallarını yeniden yazacak bir sistem” olarak tanımlanıyor.

400mm çapındaki bu fan gövdenin altındaki hava akışını düzenliyor ve downforce olarak da anılan yere uygulanan basınç miktarını kontrol ediyor. Böylelikle seyahat halindeyken maksimum denge ve stabilite sağlanabiliyor. Yakıt verimliliğini arttırmaya yardımcı olduğu da yine tasarımcısının iddiaları arasında.

Soğutma ve frenlemeye de yardımcı

Bu fanın tek işlevi bu değil elbette. Aracın ısınmasını engellemek için verimli soğutma ve süper arabanın ürettiği muhteşem gücü frenleme görevlerini de üstlenen bu türbin, tamamen otomatik olarak çalışıyor. Racing Point Formula 1 Ekibi ile ortaklaşa geliştirilmiş olması da bir diğer artısı.

Cosworth 3.9 litrelik V12 motoruyla 700 beygir güç üreten arabadan sadece 100 adet üretilecek ve her biri 2 milyon Sterlin gibi bir fiyata alıcı bulacak.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version